Spring naar de content

‘Wij zijn niet ziek, wij zijn kankerlijers’

Vernoem je film naar een van de meest besproken dodelijke ziektes en steek de mond-tot-mondreclame in je zak. De film Kankerlijers lokt alleen al door de titel discussie uit. Precies wat de makers voor ogen hadden, op weg naar de première.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Jongeren met kanker zijn niet zielig. Althans, dat is de boodschap van de film, die midden februari in première gaat. Drie vrienden, stuk voor stuk met de kenmerkende kale kop, halen voortdurend allerlei streken uit op de ziekenhuisafdeling kinderoncologie. De strijd tegen hun ziekte komt weliswaar op de eerste plaats, maar daar laat het drietal zijn plezier niet door bederven.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Titelkeuze
De titel Kankerlijers dekt perfect de lading, maar op de website geven de makers onder het kopje ‘Titelkeuze’ toch tekst en uitleg. Op sociale media ontstond heel wat commotie toen bleek dat voor deze naam was gekozen. Waarom zo hard en expliciet?

“We begrijpen dat deze titel vragen kan oproepen en ook wellicht voor mensen confronterend kan zijn,” luidt de uitleg van producenten BosBros en Entertainment One Benelux op de site. “Toch zijn we van mening dat dit de beste benaming is voor een film die laat zien en leert dat ondanks ziekte het leven doorgaat in al zijn leuke, mooie, liefdevolle en moeilijke momenten.”

Protesten lijken vooral afkomstig van jongeren die het willen opnemen voor mensen met deze ziekte. “Ik kan nu al niet met die ‘Kankerlijers’-film. Promo door provoceren met een ‘kwetsende’ titel is wrong, hoe goed die film ook bedoeld is,” valt op Twitter te lezen.

‘Hou het leuk voor kankeraars’
En wat nou als die ‘kankerlijers’ het stiekem wel prettig vinden dat er eindelijk eens duidelijkheid wordt geschapen? Voor Ivan Wolfers, die op zijn blog het idee oppert om door iemand een handboek Hou het leuk voor kankeraars te laten schrijven, moet het een verademing zijn.

“Dat boek zou niet gebaseerd moeten zijn op politieke correctheid. Want alles is bespreekbaar, maar altijd dezelfde goedbedoelde opmerkingen werken op den duur op de zenuwen van zelfs de meest tolerante kankerboy en -girl. De scheet in de volle kamer. Van mij hoeft dat niet steeds. Probeer hem eens een keer in te houden,” schrijft Wolfers.

Met de film Kankerlijers heeft hij een visuele versie van het handboek Hou het leuk… op zijn bord gekregen. Want, roepen de drie jongens in de film terwijl ze hun middelvingers omhoog steken: “Wij zijn niet ziek, wij zijn kankerlijers.” En daarmee slaan de producenten de spijker op de kop.

Onderwerpen