Spring naar de content
bron: anp

‘De PVV is een soort maffia’

Met de regelmaat van de klok stapt er een PVV-lid uit de partij. Allemaal hebben ze dezelfde klacht: Geert Wilders gedraagt zich als een despoot die geen kritiek verdraagt en mensen manipuleert. Vijf ex-leden vertellen waarom zij vinden dat PVV – volgens de peilingen de grootste partij van het land – steeds meer op een sektarische beweging gaat lijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carine Damen

“Tijdens fractievergaderingen maakte ik vaak mee hoe vrouwelijke fractiegenoten vochten om de aandacht van Geert Wilders. In hun ogen zag ik lust, als ze naar hem keken. Fleur Agema en Lilian Helder zijn hierdoor elkaars grootste vijanden. Ze vechten niets ontziende catfights uit, waar iedereen bij is.”

Aan het woord is een ex-Tweede Kamerlid van de PVV dat uit de partij is gestapt uit onvrede over de onprofessionele gang van zaken. Alles draait er om macht, geld en seks, net zoals bij sektarische bewegingen, zeggen geïnterviewden die jarenlang als Kamer- of gemeenteraadslid de dagelijkse gang van zaken bij de PVV meemaakten.
Wilders zelf is het grootste probleem, zeggen de vijf. Hij snoert iedere criticus de mond, verbiedt partijleden met journalisten of andere Kamerleden te praten, brengt de PVV in een isolement en bedrijft binnen de partij verdeel- en heerspolitiek. En dan doen er ook nog ranzige seksverhalen de ronde, met Wilders in de hoofdrol, waarvan niemand het fijne weet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap