Spring naar de content

Deelnemers van Utopia: dit staat jullie de komende jaren te wachten

Ook al kijken er dagelijks geen miljoen mensen meer, met Utopia heeft Nederland er weer een goed bekeken en veelbesproken realityshow bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Het betekent automatisch dat er een stel kersverse bekende Nederlanders bijkomt die we terug gaan zien in vele televisieprogramma’s. Wat kunnen deelnemers zoals Andrea, Harold, Vanessa en Isabella straks verwachten?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fase 1: Groot nieuws
In het begin van de serie zijn de deelnemers nog onbekend en fris, maar dat verandert snel. Tegen het einde van de afleveringen zijn miljoenen Nederlanders, gesteund door de media, op de hoogte van het wel en wee van de kandidaten. Wie herinnert zich niet de gekte om Ruud Benard en winnaar Bart Spring in ‘t Veld, nadat zij Big Brother zo’n kleine vijftien jaar geleden verlieten?  Iedereen wist jarenlang wie Knuffel-Ruud was. In deze eerste fase zijn de opvallende deelnemers van realityshows niets minder dan volwaardige BN’ers. ‘s Lands grootste actualiteitenrubrieken, zoals De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman, duiken na afloop van de serie doorgaans bovenop de kandidaten.

Fase 2: Deelnemen aan spelshows
Zo gauw je beroemdheid hebt sta je voor een keuze: de beroemdheid proberen te behouden of snel terugvallen in je oude leventje. Veel reality-sterren zien hun kans schoon en proberen hun bekendheid vast te houden door mee te doen aan televisieprogramma’s, waar ze volop voor gevraagd worden. In de maanden en soms jaren nadat hun beroemdheid werd vergaard, maken programma’s als Sterren Springen en Sterren Dansen op het IJs er gretig gebruik van. Natuurlijk kunnen ze ook een eigen vervolgprogramma krijgen. Neem Barbie’s Bruiloft en Waar Rook is zijn Britt en Imke. De helden van Oh Oh Cherso (zoals Sterretje, Jokertje en Barbie) weten er handig mee om te gaan. Maar ook Terror Jaap van de Gouden Kooi, Kelly van Big Brother en vele anderen draven veelvuldig op in programma’s als Jensen!, De Nationale IQ Test en Raymann is laat. Ook laat vrijwel iedere reality-ster zich inhuren voor geld op feesten en partijen. Een mogelijkheid om nog jaren lekker bij te verdienen.

Fase 3: Schnabbelen als een malle
Het moment is daar dat het normale leven weer op de loer ligt. Veel van de sterren zetten nog even alles op alles om zich te laten zien op televisie. De telefoon die eerst nauwelijks werd opgenomen, wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden – maar deze gaat steeds minder vaak rinkelen. Op verveelde avonden wordt het internet afgespeurd naar hun naam, maar ze worden steeds minder genoemd. De evenementen waarvoor de gewezen legendes gevraagd worden zijn kleiner en minder talrijk en de bedragen die worden opgestreken bij bedrijfsfeestjes worden lager. Langzaamaan concentreren de sterren van weleer zich op een carrière als masseur, kapster of dieetgoeroe. Alle schnabbels worden aangepakt, voor het openen van de autogarage van de buurman wordt niet meer weggelopen.

Fase 4: Het moment dat je alleen nog voorkomt in terugblikken
Als je zonder talent zit, niets bijzonders onderneemt en op je lauweren gaat rusten houdt het een keer op. Er komt een moment dat televisieprogramma’s realitysterren niet meer gaan vragen. Het is dan simpelweg te lang geleden, al kan dit een kwestie van vele jaren zijn. Ja, ook als je Kelly van der Veer bent, komt het moment dat De Nationale IQ Test niet meer op je zit te wachten. Bart Spring in ‘t Veld en Antonette Sterrenburg hebben prachtige Wikipedia-pagina’s, maar bij hun namen zal er bij weinig mensen nog een belletje rinkelen. Wat er nog overblijft? Om de zoveel jaar tikt er iemand een terugblik waar je in wordt genoemd.