Spring naar de content

Henry Kissinger waarschuwt voor oorlog tussen China en Japan

Henry Kissinger, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, waarschuwt voor een oorlog tussen China en Japan als de spanningen tussen beide landen nog verder oplopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Dat zei de negentigjarige Kissinger dit weekend op de vijftigste editie van de Internationale Vredesconferentie in München. “Azië is op dit moment in de positie van het negentiende-eeuwse Europa”, zei Kissinger. “Een militair conflict is dus niet uitgesloten.”

Spanningen
Kissinger doet deze uitspraak naar aanleiding van de toenemende spanningen tussen China en Japan. Fu Ying, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in China, zei eerder op de conferentie dat de relatie met Japan op dit moment ‘waarschijnlijk op zijn slechtst is’ vanwege het geschil over de Senkaku/Diaoyu-eilanden. Ook zei ze dat China ‘effectief zal reageren op provocaties’ als de rust in het gebied wordt verstoord door de Japanners. De Japanse minister van Buitenlandse zaken, ook aanwezig op de conferentie, zei op zijn beurt dat Japan de dialoog met China aan wil blijven gaan, zonder militair ingrijpen.

De spanningen tussen China en Japan liepen in het najaar van 2012 hoog op toen de Japanse regering enkele Chinese eilanden (lees: rotsblokken) kocht van een particulier. In november 2013 laaide de onrust over de eilanden in de Oost-Chinese zee weer op, toen China besloot een luchtverdedigingszone aan te leggen boven het betwiste gebied.