Spring naar de content

Paul de Leeuw: ‘Ik ben te lang doorgegaan op de zaterdagavond’

Paul de Leeuw vindt dat hij te lang is doorgegaan met het maken van televisie op de zaterdagavond. Dat zegt de presentator vandaag in een interview met Het Parool.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In het interview steekt hij de hand in eigen boezem. “Ik heb eerlijk tegen mezelf moeten zijn: mijn manier van tv maken voldoet niet meer aan de eisen van de zaterdagavond. Dat er veel minder mensen keken dan eerder bewijst het. Dan rest alleen de nuchtere constatering: ik ben te lang doorgegaan.” (Een constatering die wij overigens in maart 2013, een paar weken voordat hij bekend maakte te stoppen op de zaterdagavond, al hadden gedaan.)

Als het aan De Leeuw had gelegen, was hij na het stoppen van Mooi! Weer de Leeuw al gestopt op de zaterdagavond – maar de Publieke Omroep wilde de presentator graag tot 2015 aanhouden. Toch besloot hij vorig jaar van het tijdslot te verdwijnen. En dat voelt nog steeds als een grote opluchting. De Leeuw: “Laat mij maar even lekker in de marge. (…) Mijn scoringsdrift is nu veel minder. De tijd van ‘ik moet, ik moet’ is voorbij.”

‘Afgeschoten in eigen clubhuis’
Vorig jaar schreven wij in hetzelfde stuk over de kritiek van Sonja Barend, en de reactie van Paul de Leeuw daarop:
“Sonja Barend sneerde in De Wereld Draait Door, naar aanleiding van zijn zoveelste ‘nieuwe’ televisieprogramma, dat het eens tijd werd dat Paul de Leeuw er een tijdje tussenuit zou gaan en met een écht vernieuwend programma terug zou komen. De tafel knikte instemmend. Paul de Leeuw was danig van slag door deze opmerking, zo zagen we later in de documentaire De Entertainer. Huilend vroeg hij zich af waarom Sonnepon en Matthijs hem zó konden vernederen. “Ik ben afgeschoten in mijn eigen clubhuis,” zei hij daarover. Over de terechtheid van de opmerking van Sonja hebben we hem nooit gehoord.”

Ja, Sonja Barend had gelijk, zegt hij nu. “Ik schrok toen ik mezelf terugzag in de documentaire De Entertainer. Die reactie van mij op de kritiek van Sonja Barend in DWDD! Zoveel boosheid, zoveel felheid, omdat ik me niet begrepen voelde. ‘Afgeschoten in mijn eigen clubhuis’, riep ik twee jaar geleden. Ik heb DWDD onlangs mijn excuses aangeboden (en Sonja Barend al eerder – NM) en de redactie ontzettend bedankt dat ik nu zo vaak word uitgenodigd.”