Spring naar de content

Weekoverzicht 5: Eén afgetreden staatssecretaris, elf verdachte scholieren en een verminkte demonstrant

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Woensdag kondigde staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën zijn vertrek aan. Aanleiding was een hevig debat over problemen bij de Belastingdienst. Lang verhaal kort: ruim honderdduizend Nederlanders hebben hun huur- en zorgtoeslagen niet ontvangen, mede door fouten bij de dienst die onder de hoede van Weekers valt. Stotterend en hakkelend verantwoordde hij zich aan de Tweede Kamer. Aan het eind van het debat concludeerde hij dat er te weinig draagvlak was en hield hij de eer aan zichzelf.

Vorig jaar diende de oppositie al een motie van wantrouwen in tegen Weekers. Toen ging een deel van onze Bulgaren er massaal en onterecht vandoor met huur- en zorgtoeslagen. Als belastingbaas kreeg Weekers de volle laag. Was hij überhaupt wel in staat de fiscus te leiden? Arme man. De portefeuille ‘Belastingsdienst’ gun je natuurlijk ook niemand. Maar, leuk of niet, de functie moet worden vervuld. De naam van de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes circuleert momenteel. Hij ontfermde zich in het verleden over de Noord/Zuidlijn. Dan moet de Belastingdienst geen probleem zijn.

Het was ook de week van de rechtszaak tegen het rapaille van de Ibn Ghaldoun school dat wordt verdacht van examenfraude. Maandag begon het proces. Elf verdachten, waaronder twee minderjarigen, stonden terecht in de rechtbank in Rotterdam, waar de islamitische scholengemeenschap tevens is gevestigd. Het ziet er naar uit dat de daders via een dakraam het schoolgebouw binnendrongen, foto’s van de examens maakten en deze via het internet en usb’tjes verspreidden.

Woensdag formuleerde het OM straffen tegen negen van de elf verdachten, variërend van opsluiting tot werkstraf. De hoogste eis was tegen Safae K., het (meester)brein achter de diefstal. Een celstraf van negentig dagen, waarvan 54 voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. Misschien een idee om goedmaakreisjes te organiseren voor al die scholieren die hun examenvakantie last minute moesten cancelen?

De drie verdachten staan terecht in Rotterdam
Drie van de in totaal elf verdachten staan terecht voor Rotterdamse rechter

 

En verder: Oekraïne. De situatie in het land vulde afgelopen week weer menig voorpagina en nieuwsbulletin. Wekenlang protesteren burgers daar al tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj, en de hoofdstad is veranderd in een waar slagveld, zoals deze foto’s tonen.

En de eerste berichtgeving over ontvoering en martelingen van demonstranten is ook een feit. Het betrof prominent activist Dimitri Boelatov, die verminkt werd gevonden in een buitenwijk. Naast dat er in zijn gezicht is gesneden, meldt hij te zijn gekruisigd. Wie achter Boelatov’s ontvoering zat is niet bekend. De Verenigde Naties hebben Oekraïne in ieder geval opgeroepen tot onderzoek.

Waarschuwing: onderstaande beelden zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.