Spring naar de content

Zwitserland verbiedt kinderen met piemels te knuffelen

Vergeet onze eigen dokter Corrie en haar tongue-in-cheek maniertjes om kinderen voor te bereiden op hun toekomstige levens als seksuele wezens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

In Zwitserland hebben ze daar veel efficiënter methodes voor dan een blozende televisiedokter die met BN'ers herinneringen ophaalt aan hun eerste erectie. Zwitserse kindertjes leren over seks door middel van een pluche piemel.

De knuffelbare piemel - voorzien van testikel, maar niet uitgerust met een voorhuid - is een van de onderdelen van de 'sexbox', een doos met pedagogische accessoires die wordt gebruikt op Zwitserse basisscholen. De sexbox bevat ook een schematisch weergegeven vagina - eveneens uitgerust in pluche -, een condoom en zes houten fallussen. Op het eerste gezicht lijkt me inhoud van de box nog het meest op speelgoed van het meest verantwoorde soort: geen felle kleuren, zachte vormen. Seks zag er nog nooit zó saai uit.

Protest
Toch heeft de sexbox een groot aantal Zwitsers behoorlijk boos gemaakt. In het kanton Bazel-stad is een groep ouders zelfs een handtekeningenactie begonnen om via de wet af te dwingen dat de box verboden wordt. In Zwitserland heeft iedere burger het recht via zo'n procedure een voorstel tot wetswijziging in te dienen, mits er voldoende bijval voor het voorstel is.

En dat was er zeker in Bazel. Niet alleen overbezorgde ouders tekenen de petitie die er voor moet zorgen dat de box niet meer gebruikt mag worden in lessen voor kinderen jonger dan 9 jaar. Verschillende leden van de rechtse, populistische partij UDC steunen de petitie ook. Volgens hen beschermt de wetswijziging 'onze kleine kinderen tegen seksualisering en pornografie'.

Verboden piemels te knuffelen!
Als het initiatief geaccepteerd wordt, moet het vak 'de reproductie en de menselijk ontwikkeling' nog wel worden gegeven aan kinderen ouder dan twaalf jaar. Of piemels knuffelen ook daadwerkelijk verboden wordt op Zwitserse basisscholen, blijkt later dit jaar.