Spring naar de content

Ravage bij Binckbank lijkt inmiddels voorbij

Afgelopen weekend voerde de grootste Internetbroker Binckbank onderhoud uit. Dat is niet helemaal goed gegaan, to put it mildly. Update 11:00 uur: inmiddels lijken de hieronder beschreven problemen weer opgelost, ik hou m’n adem in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Gisteren noteerden in mijn portefeuille de hele dag door allerlei koersen – wie belegt weet wat ‘bied’ en ‘laat’ inhouden – foutief. Op basis van die koersen leg je transacties in.

Die koersinformatie was gedurende de dag dan weer goed, dan weer fout. Wie belegt heeft in zijn portefeuille Vrije Bestedings Ruimte (VBR), van het kassaldo – dat hoeft niet altijd vrij beschikbaar te zijn – is de VBR het deel dat je op elk moment kunt besteden. In de portefeuille van mijn beleggingsvereniging schommelt die VBR dezer dagen rond de één miljoen. Zo niet gisteren, zo niet vandaag. Nog maar vijf minuten geleden had ik opeens min 3,4  miljoen tot mijn beschikking. Iets later was het minus 6 ton. Weer iets later plus 9 ton.

Al die tijd deed ik niks, ik keek alleen maar naar mijn scherm.

Ik kijk weer even: nu sta ik 8 miljoen in het rood. Zoals gezegd: daar klopt niets van en het wordt veroorzaakt door foutieve koersen in ‘het boek’.

Intussen staan de lijnen bij Binckbank roodgloeiend, je komt er niet door. Nu heb ik er gisteren al over gebeld en schoorvoetend werd er toegegeven dat de koersen ‘niet altijd de juiste waren’. Dat lijkt me een eufemisme voor de ravage die klanten nu op hun scherm zien.

Schadeclaim-veroorzakende nachtmerrie voor Binckbank
Nu heb ik een verleden als uitgever van financiële informatie, vroeger was een van mijn bedrijven koersleverancier van zo ongeveer alle banken in Nederland. Mijn gutfeeling zegt me dat Binckbank maar beter zijn back-up van vrijdag terug kan zetten, daarmee alle wijzigingen van dat ‘onderhoud’ van afgelopen weekend eliminerend.

Want waar de wetgeving voorschrijft dat klanten bij Binckbank maar een korte periode een negatieve VBR mogen hebben – duurt het langer dan moet Binckbank (een deel van) de portefeuille liquideren – wordt dit een schadeclaim-veroorzakende nachtmerrie.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen