Spring naar de content

Wetenschapper: ‘In de toekomst ratten van tachtig kilo’

Ratten zijn smerig, verspreiden bacteriën en wonen op de ranzigste plekken. En toch kunnen we maar beter aan ze gaan wennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Volgens een wetenschapper aan de universiteit van Leicester worden ratten in de toekomst ruim tachtig kilo. Palaeobioloog Jan Zalasiewicz stelt dat ratten een van de diersoorten is die we met succes wereldwijd hebben verspreid, en die ook nog in staat zijn gebleken zich aan te passen aan het klimaat waar ze zich in bevinden.

Ratten uitroeien is onmogelijk
Ratten zijn overal, over de hele wereld. En uitroeien blijkt onmogelijk. Als ratten ergens zijn, dan blijven ze daar. Voor eeuwig. Ze gaan de strijd aan met uitstervende (zoog)dieren en winnen deze vaak, waarop ze diens plek in het ecosysteem innemen. Echte rattenstreken dus.

Een veel voorkomend verschijnsel bij dieren die zich weten aan te passen aan hun nieuwe omgeving, is gigantisme. Volgens Zalasiewicz kunnen ratten zo groot worden als het grootste knaagdier, de capybara, die tot wel tachtig kilo zwaar kan worden. Een fijn vooruitzicht dus.

Knaagdier van 1000 kilo
Exact voorspellen hoe de toekomst er uit gaat zien kan niet, zo stelt de Leicester Mercury, maar terugkijkend naar het verleden blijkt dat het grootste uitgestorven knaagdier in Zuid-Amerika leefde. Deze Josephoartegasia monesi was groter dan een stier en woog meer dan duizend kilo. En vijftig miljoen jaar geleden waren de voorouders van de blauwe walvis zo groot als een hedendaagse wolf, om nog maar eens een voorbeeld te noemen. Wees gewaarschuwd, dus.

Onderwerpen