Spring naar de content

Zien: Bill O’Reilly pakt ‘Obambi’ aan in interview

‘Obambi’, zo wordt de Amerikaanse president Obama vaak genoemd door tegenstanders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

En hoewel dat lieflijk klinkt is het absoluut niet zo bedoeld. Als coryfee van de rechtse media kon Fox-presentator Bill O’Reilly zijn geluk niet op dat juist zijn werkgever de finale van de Super Bowl uitzond. Als cadeautje mocht hij vooraf de Amerikaanse president interviewen, een recht dat is toegewezen aan het tv-station dat de finale uitzendt.

Met een publiek van ruim honderd miljoen Amerikanen kon hij Barack Obama eens flink aanpakken. In de week in aanloop naar de finale van de Super Bowl nam hij van elke gelegenheid gebruik om zijn publiek voor te bereiden op de thema’s die absoluut ter sprake moesten komen tijdens het interview: door ‘linkse’ media vakkundig ontweken onderwerpen, zoals Obamacare, de dood van een Amerikaanse ambassadeur in Benghazi in 2012 en de Amerikaanse belastingdienst IRS die rechtse groeperingen zou hebben gedwarsboomd.

Oppervlakkig maar effectief
O’Reilly zou O’Reilly niet zijn als hij de president niet af en toe schaamteloos onderbrak. 26 keer in totaal. Zijn interviewstijl was oppervlakkig maar effectief. Zittend op het puntje van zijn stoel zorgde de presentator ervoor dat de president sneller moest denken dan anders, waardoor hij minder zorgvuldig kon antwoorden. Obama, normaal altijd bedachtzaam, zag zich nu gedwongen de televisiezender Fox te verwijten schandalen in het leven te roepen.

Enkele momenten was er lichte ergernis te bespeuren bij Obama, die graag de tijd neemt voor antwoorden. Hij liet zich echter niet uit de tent lokken. Al met al was het prachtige televisie: we zagen een iets andere, minder voorzichtige versie van Obama, die O’Reilly het hele gesprek met ‘Bill’ aansprak. Fox-kijkers zullen tevreden zijn geweest dat de president eindelijk op het matje werd geroepen, en pro-Obama-kijkers dat Obama nooit zijn geduld verloor en soms zelfs heel redelijke antwoorden gaf.

Toch nog een compliment
Voordat Obama tot slot zijn voorspelling voor de Super Bowl-finale mocht geven, sloot O’Reilly af met: ‘Ik denk dat u uw hart op de juiste plek heeft’. Uit de mond van de Fox-presentator is dat misschien wel het hoogste compliment dat Obama had kunnen krijgen.

Misschien wel het leukste stukje was vanaf minuut 4:59:

O’Reilly: ‘Vindt u dat ik oneerlijk ben tegen u?’

Obama: ‘Absoluut, natuurlijk ben je dat Bill. Maar ik mag je alsnog.’

Bekijk het interview hier: