Spring naar de content

Zó protesteer je tegen gewelddadige filmposters

In elke stad hangen wel filmposters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Posters van James Bond, Lord of The Rings en andere actiefilms zijn vaak gewelddadig. Wapens, bloed en schietende mannen staan er op afgebeeld – en we zien het niet eens meer, gewoon omdat we er zo aan gewend zijn geraakt in onze dagelijkse cultuur.

Maar veel posters lijken geweld te verheerlijken, dit tot grote ergernis van de Amerikaanse kunstenaar Jon Burgerman. De New Yorker heeft besloten te protesteren tegen dit geweld door zichzelf in metrostations te fotograferen voor dergelijke filmposters. Hij wordt als het ware deel van de poster, als slachtoffer. Hij plaatst zichzelf voor de wapens, en dankzij een digitale bewerking lijkt het alsof hij daadwerkelijk bloedt. ‘Head Shots’ heet zijn project.

De resultaten zijn niet alleen boeiend en goed, maar dragen een duidelijk standpunt uit. Burgerman wil de wereld wakker schudden, mensen bewust maken van hun omgeving. ‘Met elke nieuwe tragedie in de VS waarbij wapens zijn gebruikt en schoten zijn gelost, merk ik dat ik meer paranoide wordt en waakzaam wanneer ik naar buiten ga. En dan zie ik mijn omgeving al die posters. Waar richten ze op? En op wie?’

Hieronder een overzicht van enkele ‘head shots.’

hs1

hs2

hs3

hs4

hs5

hs6

hs7

 (Via)