Spring naar de content

Defensie krijgt mogelijk nieuw speeltje: de superfiets

Het ministerie van Defensie is in zijn nopjes, want binnenkort is er voor de militairen mogelijk een nieuw hebbedingetje: de superfiets, waarvan Defensie een prototype krijgt. Het groene monster haalt moeiteloos 70 kilometer per uur en kan een gewicht dragen van 160 kilo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De Trefecta, zoals het voertuig officieel heet, is een elektrische superfiets die veel op een mountainbike lijkt. Hij staat ook wel bekend als de Hulk onder de tweewielers. De superfiets is een kruising tussen een fiets en een motorfiets. Het is goed mogelijk dat Defensie het voertuig meeneemt naar Mali, waar onze jongens er naar hartenlust op kunnen rondscheuren. Alhoewel, scheuren? Ondanks de hoge snelheden maakt de superfiets net als een normale fiets nauwelijks geluid.

De superfiets is dus snel, sterk en geluidsloos. Dat is voor het leger handig, schrijft dagblad Trouw, omdat moeilijk bereikbare plekken in de stad nu snel bezocht kunnen worden. Bovendien is een mountainbike veel minder bedreigend dan een terreinwagen of pantservoertuig. De ontwikkelaar hoopt dat het voertuig aan het einde van dit jaar ook voor consumenten beschikbaar is.

Een voorbeeld van een supersnelle e-bike:

Veilig Verkeerd Nederland heeft dat laatste in ieder geval met gespitste oren waargenomen. Een superfiets voor consumenten gaat er volgens hun dan ook niet komen. “Als het echt zo ver komt, gaan wij daar heel moeilijk over doen”, zegt José de Jong van VVN tegen De Stentor. Maar die zorgen zijn volgens mede ontwikkelaar ingenieursbedrijf ADSE niet nodig. “De super e-bike voor consumenten zal niet harder kunnen dan 45 kilometer en is dus in feite een hybride bromfiets.”

Daarmee is het dus goed mogelijk dat de Hulk onder de fietsen niet alleen bij het leger, maar ook bij bijvoorbeeld uw buurman straks tegen het tuinhekje staat.

Onderwerpen