Spring naar de content

Amerikaanse regering is het eens met Geert Wilders: 'Fuck de EU'

Oeps. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland heeft zich een tikje negatief uitgelaten over de Europese Unie. In een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev zei Nuland op een geven moment: Fuck the EU.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Nee, het was geen steunbetuiging aan Geert Wilders, hoewel dat misschien op het eerste gezicht wel zo lijkt. Immers, Wilders presenteerde gisteren een economisch rapport van Capital Economics waaruit blijkt dat Nederland beter uit de Europese Unie kan stappen. Wilders' boodschap van gisteren was niet zo expliciet als het telefoongesprek van de Amerikaanse onderminister, maar kwam evengoed neer op een welgemeend 'fuck de EU'.

Hoe dan ook, het telefoongesprek van Nuland ging over iets heel anders, namelijk over een oplossing voor de regeringscrisis in Oekraïne. Het gesprek lekte uit naar YouTube. Sindsdien gaat de soundbite van de Amerikaanse onderminister de wereld over.

In het uitgelekte telefoongesprek sprak ze de hoop uit dat de oppositieleider de nieuwe premier wordt. Ook dacht ze dat de Verenigde Naties een rol zou kunnen spelen. "Weet je: fuck de EU," aldus de onderminister uit de regering van Barack Obama. Enfin, luister zelf maar even:

Nuland heeft intussen al contact gehad met haar Europese collega's om haar excuses aan te bieden. Het is overigens niet helemaal duidelijk hoe het gesprek heeft kunnen uitlekken, maar volgens de woordvoerder van het Witte Huis is het de schuld van de Russen, die op deze manier proberen de Amerikaanse bemoeienis in Oekraïne tegen te gaan. "Een nieuw dieptepunt in de Russische spionagetactieken," aldus het Witte Huis.

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de Koude Oorlog nog lang niet voorbij is.