Spring naar de content

Arnon Grunberg sympathiseert met SGP

De krant van progressief Nederland blijkt plotseling een SGP-sympathisant in haar gelederen te hebben. Volkskrant-columnist Arnon Grunberg voelt namelijk wel wat voor het standpunt van SGP-leider Kees van der Staaij inzake euthanasie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Allereerst, wat wil de SGP precies met euthanasie? Op de site van de partij valt te lezen onder de ‘e’ van euthanasie dat het leven een ‘kostbaar geschenk van God’ is. De SGP wil dat ‘elke vorm van zelfdoding zoveel mogelijk [wordt] bestreden’, want: ‘Euthanasie uit vrije keuze is in strijd met de eerbied voor het leven.’ Het is duidelijk, de SGP is geen fan van euthanasie.

De voorpaginacolumnist van de Volkskrant is dat kennelijk ook niet, want vanochtend schreef hij dat je niet religieus hoeft te zijn om sympathie te hebben voor de uitspraak van Van der Staaij dat het een misverstand is dat verdergaande liberalisering van euthanasie ‘modern en progressief’ zou zijn.

Waarom Grunberg sympathie heeft voor dat standpunt? ‘Om te beginnen is het niet evident dat ons leven van onszelf is. Ik ben een vurig individualist, maar mijn leven is ook van mijn moeder, en misschien nog van anderen in mijn omgeving.’ Grunberg wil euthanasie niet per se verbieden, ‘maar terughoudendheid is op zijn plaats’.

Dat worden morgen ongetwijfeld weer een hoop boze brieven in de Volkskrant, want als er één krant zichzelf graag ziet als progressief en ruimdenkend en dus niet als bijvoorbeeld conservatief en/of christelijk, dan is het de krant van hoofdredacteur Phillipe Remarque wel. Hoewel, is het niet juist ruimdenkend om columnisten een eigen mening te laten hebben over zaken als euthanasie en dat gewoon af te drukken op de voorpagina?