Probeert Belgische minister allochtonen te paaien?

Frank Verhoef 7 feb 2014 Politiek

Ophef bij onze zuiderburen: de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (van de Waalse christendemocratische partij CDH) heeft maar liefst acht nieuwe medewerkers aangenomen vlak voor de verkiezingen. En het zijn allemaal allochtonen.

Nu is het natuurlijk geen enkel probleem dat een minister allochtonen aanneemt, ook als alle acht nieuwe medewerkers allochtoon zijn, maar opvallend is het wel. De acht nieuwe medewerkers van Milquet zijn allemaal inwoners van Brussel met een Turkse, Marokkaanse en Congolese achtergrond.

Strategie?
Volgens boze tongen heeft Milquet dat gedaan om allochtone Brusselse kiezers te paaien bij de voor de Belgen moeder aller verkiezingen op 25 mei. Bronnen vertellen tegen het Belgische weekblad Knack dat de verkiezingen inderdaad de reden zijn voor Milquet om nieuwe mensen aan te nemen om allochtone stemmen te trekken. In Brussel wonen namelijk veel allochtonen: meer dan dertig procent is allochtoon. Het aannemen van allochtonen is niet verboden, maar er geldt wel een wet op de verkiezingsuitgaven, zoals Knack meldt: ministers mogen geen mensen aannemen en vervolgens gebruiken voor verkiezingscampagnes, en het lijkt er sterk op dat Milquet dat wél doet.

Zelf ontkent ze overigens in alle toonaarden dat het aannemen van de acht allochtonen iets te maken heeft met de verkiezingen op 25 mei: “Dit is op het randje van lasterlijk en vooral erg stigmatiserend ten opzicht van de betrokken medewerkers. Ik let niet op de origine bij een aanwerving, wel op de competenties van de sollicitant.” Volgens haar is het “roddel”, dat “enkel [kan] komen van mensen met slechte wil”.

Hoe het ook zij en wat er ook van de verhalen waar mag zijn, opvallend is het in ieder geval wel.

Reageer op artikel:
Probeert Belgische minister allochtonen te paaien?
Sluiten