Spring naar de content

Ein Brust-Stopper-Volley-Dreh-Schuss van de voormalige Nieuwe Gerd Muller

Het had niet veel gescheeld of een donkere, uiterst verlegen jongen uit Munster was de grootste spits uit de geschiedenis van het Duitse voetbal geworden. Had zomaar gekund, maar het gebeurde niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Erwin Kostedde was de zoon van een Afro-Amerikaanse soldaat die in de buurt van Munster gelegerd was geweest. Hij blonk uit bij Kickers Offenback en leek hard op weg de opvolger van Gerd Muller in Die Mannschaft te worden. Kostedde was een swingende spits, met een eigen beweging (de Erwin Shuffle), een enorm doelpuntengemiddelde en zelfs een eigen, alternatief clubblad (Erwin). Enkele maanden na Mullers moment van grote glorie (het WK van 1974) vestigde Kostedde zijn naam definitief: op 18 oktober 1974 scoorde hij een doelpunt dat geschiedenis is ingegaan als een van de wonderbaarlijkste doelpunten uit de Duitse voetbalgeschiedenis. Een goal waarvan slechts de naam is overgeleverd: De Kostedde Brust-Stopper-Volley-Dreh-Schuss.

Automatenhal
Erwin Kostedde zou nooit de nieuwe Gerd Muller worden. Daarvoor was hij niet goed genoeg en bovendien leed hij zwaar onder het racisme in sommige stadions, ontvluchtte Duitsland, werd bij Stade Laval nog Frans topscorer maar deemsterde daarna in hoog tempo weg.
Na zijn carrière verdampte zijn geld in de hete, grijpgrage klauwen van een clubje beleggingsadviseur, die de voormalige Nieuwe Gerd Muller uitpersten als een sinaasappel op een handpers. Ze bleven maar Marken uit de zakken van Kosteddes steeds sjofeler kostuums drukken, net zo lang tot er geen pfennig meer uit kwam rollen. Pas toen lieten de ratten hem met rust.

In de vroege ochtend van 22 augustus 1990 overviel hij  een automatenhal in Coesfeld.
Hij werd gearresteerd en veroordeeld, maar bekende nooit schuld. Na zijn gevangenisstraf kon hij in een moeite door naar de psychiatrische kliniek. De Voormalige Nieuwe Gerd Muller was op, in ieder opzicht denkbaar.
Volgens de laatste berichten woont Erwin Kostedde nog altijd in Munster. Hij weigert ieder contact met de buitenwereld. Misschien, als hij alleen in zijn kleine woonkamer staat, speelt hij dat ene doelpunt nog wel eens na. Een onnavolgbare pirouette en dan dat binnensmondse commentaar: ‘TOR! Ein Brust-Stopper-Volley-Dreh-Schuss!’

Onderwerpen