Spring naar de content

Hoe het dwergwerpen nog niet zo lang geleden werd uitgebannen

Onder luid gejuich van zakenmannen wordt een klein mannetje door Leonardo DiCaprio bij zijn lurven gegrepen, een helmpje opgezet en na wat gejonas met volle vaart richting een scorebord geworpen. De bizarre openingsscène van kaskraker The Wolf of Wall Street is zowel schokkend als hilarisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Niet zo heel lang geleden was het werpen van dwergen helemaal niet zo bizar als dat het nu ervaren wordt. In de jaren negentig werd door de Verenigde Naties besloten om de 'sport' te verbieden, iets dat sommige 'dwergen' tegen de borst stuitte omdat ze goed geld verdienden in discotheken, waar het werpen van dwergen destijds als een vorm van entertainment werd gezien. Ook in circussen brachten dwergen flink wat geld in het laatje door met zich te laten gooien.

In 2002 hoopte de piepkleine Franse stuntman Manuel Wackenheim nog op een heroverweging van de Verenigde Naties, maar die bleef bij het standpunt dat dwergwerpen indruist tegen de menselijke waardigheid, ook al bestaat het dwergwerpen al sinds de Middeleeuwen. Wackenheim vond het een discriminerende wet, aangezien er wel gegooid mag worden met mensen van normale lengte.

leonardo-dicaprio-stars-in-the-wolf-of-wall-street
Still uit The Wolf of Wall Street

In de Amerikaanse staat Florida, waar de populariteit van het dwergwerpen welig tierde, maakten politici zich in 2011 zelfs hard om het dwergwerpen weer legaal te maken, zodat er weer een aantal banen kon worden gecreëerd. "We moeten af van onnodige lasten voor onze vrijheid. De wet tegen het dwergwerpen zorgt er alleen maar voor dat kleine mensen een baan die ze graag willen hebben niet kunnen uitvoeren. Waarom zouden we dat tegengaan?", aldus wethouder Ritch Workman in 2011, die zich veel kritiek op de hals haalde met zijn standpunt.

Maar wat vonden de kleine mensen, professionele stuntmannen daar gelaten, er eigenlijk zelf van? De organisatie Little People of America is in ieder geval fel tegen dwergwerpen. "Bij het dwergwerpen worden korte mensen gebruikt als een object en het moedigt daardoor mensen aan om kleinere mensen zodanig te beschouwen. Het is een schande dat er zelfs over het legaliseren van dwergwerpen wordt nagedacht. Het werkt pesten in de hand."

Klagende stuntmannen en werkverschaffende politici ten spijt, het dwergwerpen, dat eeuwen stand hield, blijft voorlopig voorbehouden aan films zoals The Wolf of Wall Street.