Spring naar de content

Drie manieren om onder je NekNomination uit te komen

Het is een nieuwe rage op Facebook: NekNomination.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het ‘spelletje’ is nog niet zo lang geleden ontstaan in Ierland, en inmiddels overgewaaid naar het Europese vasteland. De spelregels zijn simpel: iemand neemt een biertje of een andere alcohol bevattende vloeistof en drinkt deze ad fundum op. Het liefst op een zo origineel mogelijke locatie. Als het drankje naar binnen is gegoten noemt de consument twee of drie namen van personen die dit binnen 24 uur ook moeten doen. Doen ze dit niet, dan krijgt de persoon die hen heeft uitgedaagd een kratje bier. (Het Engelse ‘NekNomination’ werd in de Nederlandse volksmond dan ook al snel: ‘Adje of een kratje.’)

In Ierland is inmiddels veel ophef ontstaan over het drankspelletje op de social media, omdat er hoogstwaarschijnlijk al twee jongeren zijn overleden als gevolg van het prestigespelletje. De 19-jarige Jonny Byrne was een van die jongeren. Hij sprong na zijn ‘adje’ in het water en verdronk. Broer Patrick Byrne beweert op zijn Facebook dat Jonny vond dat hij het water in móest springen ‘om de competitie te verslaan.’ De ontroostbare vader van Jonny, Joe, zegt in The Independent: ‘Voor ons is ons leven nu zo goed als over.’

Inmiddels heeft ook de politiek zich tegen het spelletje aan bemoeid. De Ierse minister van Jeugdzaken, Frances Fitzgerald, zegt dat het online spel gevaarlijk is en schadelijk voor jonge mensen. Ook wijst ze op de groepsdruk die, zeer zeker op de sociale media, meetelt. Weigeraars worden als sukkels gezien en worden gepest – drink je niet mee, dan hoor je er niet bij. In Nederland zijn dit soort excessen vooralsnog niet aan de orde.

Tips
Stel: je wordt genomineerd. Er wordt van je verwacht dat je binnen 24 uur een biertje of wijntje naar binnen slokt, maar daar heb je geen zin in. Je vindt het spelletje ordinair en begrijpt (zoals zovelen) niet zo goed wat er leuk is aan deze rage. Maar toch: het weigeren van een ‘adje’ is, ook hier in Nederland, niet zo makkelijk. Drie manieren om onder deze ordinaire en lummelige competitie uit te komen.

1. Maak een parodie
Tip 1: Wees creatief! Maak een parodie. Dat kan door een flesje Fristi, water of limonade te atten – maar dat is wel heel voorspelbaar. Verzin eens iets anders, zoals de filmpjes hieronder tonen. Je verlaagt je niet tot ongegeneerd kantelen – en toch doe je iets met je nominatie. Je vrienden zullen er om kunnen lachen en dat kratje zal je – mits het een leuke parodie is – worden vergeven.

Mocht je wel zin hebben om ongegeneerd te drinken in het openbaar, doe het dan op zijn minst op een leuke manier. En niet aan de keukentafel met een flesje Heineken, zoals in Nederland veelal gebeurt.

2. Zet je nominatie om in iets goeds
De Zuid-Afrikaan Brent Lindeque (ja, het spelletje gaat de hele wereld over) werd ook genomineerd om een drankje naar binnen te slokken, maar hij weigerde. ‘I’m doing to show how South Africans do it better’, zegt hij in zijn filmpje. En hij hield woord. Hij dronk geen alcohol, maar besloot een dakloze een broodje en een reep chocola en een flesje cola te geven:

De actie van Brent kreeg veel gevolg. Op internet duiken steeds meer filmpjes op van de ‘South African NekNomination’:

3. Negeren
De laatste is misschien wel de beste tip van allemaal, in ieder geval de meest makkelijke: negeer je nominatie. De hype waait binnen enkele dagen wel weer over en niemand zal je over een maand nog storen over het kratje dat ze nog van je tegoed hebben – laat staan over je weigering.

Onderwerpen