Spring naar de content

Deze prijswinnende film over seksisme is (alsnog) een internethit

Wat nou als mannen worden nagefloten op straat? Als vrouwen topless sporten en seksistische opmerkingen maken? Als mannen door vrouwen worden verkracht? Hoe zouden mannen dan reageren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Eléonore Pourriat stelt dit aan de kaak in een tien minuten durende Franstalige korte film, waarmee ze in 2010 in Kiev een prijs won, maar die tot afgelopen week weinig impact had op de rest van de wereld. Pas nu ze een versie met Engelse ondertitels heeft gemaakt gaat het filmpje viraal op het internet. Al 3,5 miljoen mensen wisten het te vinden op YouTube.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De film ‘Majorité Opprimée’ vertelt het alledaagse verhaal van de doodnormale Pierre. Met één belangrijk verschil met de huidige wereld: vrouwen domineren het plaatsje waar Pierre woont. Hij brengt zijn kind naar de crèche, wordt nageroepen door vrouwen en verkracht nadat hij voor zichzelf opkomt. Zijn vrouw verwijt hem later dat het zijn eigen schuld is: had hij maar niet zo’n korte broek en slippers moeten aantrekken.

Hoewel de film al vijf jaar oud is, is de boodschap tijdloos. “Now my film is making a buzz because rights are in danger. You see that in Spain with abortion rights. The whole thing about marriage for all, the homophobia and sexism. It is like a black tide today in France.”

Pourriat: “Sometimes men – it’s not their fault – they don’t imagine that women are assaulted even with words every day, with small, slight words. They can’t imagine that because they are not confronted with that themselves.”