Spring naar de content

Politiek gedraai: minister Ploumen eerst wel, later toch niet blij met AD-artikel

Minister Lilianne Ploumen houdt er een bijzonder persbeleid op na. Na een lovende sms met uitroeptekens gericht aan AD-journalist Axel Veldhuijzen over een artikel waarin ze de vloer aangeveegt met Coolcat, Wibra en Prénatal vanwege de omstandigheden van arbeiders, draait ze ineens volledig om. Het AD zou haar verkeerd hebben geciteerd, zo blijkt uit dit stuk van communicatieonline.nl

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

‘Groet uit Berlijn! We maken mooi nieuws vandaag Axel!’, aldus de bewindsvrouw. Niets wijst er dan op dat Ploumen een artikel vol fouten waarneemt. Maar nadat de minister en het AD onder dreiging van een rechtszaak van Coolcat komen te staan, weet ze niet hoe snel ze na Kamervragen haar handen van het artikel af moet halen. Later verklaart ze in een persbericht nog eens extra hoe goed het werk is dat Coolcat levert voor de kledingindustrie.

bartmos bartmos2

"In aanloop naar en in het interview dat ten grondslag lag aan het artikel van 25 november in het Algemeen Dagblad heb ik niet gesproken over een zwarte lijst. Er bestaat namelijk geen zwarte lijst. Ook heb ik Coolcat niet in verband gebracht met kinderarbeid of het gebrek aan uitbetaling van leefbare lonen", zo verklaart ze.

Het AD moest vervolgens wél voor de rechter verschijnen. De minister verklaarde dat de krant de correcties van de woordvoerder "Niet integraal in het artikel zijn verwerkt. Noch het eindresultaat noch de nadien door het AD toegevoegde koppen zijn in definitieve vorm aan mij voorgelegd."

Het is niet gebruikelijk dat alle suggesties worden overgenomen in een artikel, maar feitelijke onjuistheden wel. Dat maakt ons erg benieuwd naar welke suggesties niet zijn overgenomen in het AD-artikel. Het is in ieder geval vreemd dat Ploumen een juich-sms stuurt na een artikel vol foute citaten.

Onderwerpen