Spring naar de content

Vrouwen, neem ons niet kwalijk voor Valentijnsdag

Vluchtig scan ik de rekken van de Bruna met kaartjes vol roze en rode hartjes, roosjes en vlinders. In mijn ooghoek zie ik een jongen hetzelfde doen. Een blik van verstandhouding: hij lijkt zich net zo ongemakkelijk te voelen als ik. Maar aankomen met lege handen is voor ons beiden geen optie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het meisje achter de toonbank kijkt ondertussen kritisch toe. Los van het feit dat er nu twee jongemannen zwijgend zoeken in een verzameling roze hartenkaartjes zou ik niet weten wat mijn vriendin leuker vindt: een afbeelding van lippen, roosjes of een kaart die volgeplemt is met clichématige liefdessteekwoorden. Ik besluit een einde te maken aan de queeste en kies voor een veilige speelse kaart die hartjes en woorden combineert. Het zal mij een worst wezen, zo lang zij er blij mee is. Ik moet wel. Want hoe hard ze ook zal roepen dat Valentijn een overgewaaid commercieel rotfeest is, stiekem zal het haar tegenvallen als ze uiteindelijk écht niets krijgt. Als ik naar de toonbank ga lacht de Bruna-medewerkster minzaam: “Kon je eruit komen?”

Er zullen uitzonderingen zijn, maar mannen met een relatie zijn over het algemeen totaal niet bezig met Valentijnsdag tot het moment dat we last-minute in een tankstation staan of, nog veel erger, al te laat zijn. Valentijnsdag betekent meestal een slopende zoektocht, vaak gepaard met paniek, naar een geschikt kado of een kaartje. En wij vinden roze hartjes, knuffels en cadeautjes simpelweg niet zo boeiend. Sommigen zullen deze dag stomweg vergeten zijn of ze schepen hun vriendin heel slim ver van tevoren af met een ‘maar schatje, wij doen toch niet aan die commerciële rotzooi?’, die dat vervolgens beaamt, met alle gevolgen van dien op het moment supreme.

Voor single mannen kan Valentijnsdag een kans zijn om de liefde voor een meisje op verrassende wijze te etaleren, waardoor zij iets hebben om naartoe te leven. Die missie is geheim en privé en ze zullen er doorgaans verder niemand mee belasten. Voor relatiemannen staat de dag vooral in het teken van lijfsbehoud en het niet teleurstellen van onze meisjes. Bij vrouwen zelf is dat juist andersom. Single vrouwen raken niet uitgepraat over hoe erg ze Valentijn haten en spreken met elkaar af om ‘uit ellende’ een avondje romantische films te kijken en daarbij wijn te drinken en chocolade te eten. Vrouwen met een relatie vinden het vaak een opwindende dag vol liefde en ze zijn ver van tevoren bezig met hoe ze die dag gaan invullen.

Oké, dit clichébeeld zal vast niet voor iedere vrouw gelden, maar Valentijnsdag is hoe dan ook een grote en emotionele dag voor veel vrouwen.

En dat is voor ons dus niet. Wij relatiemannen houden heus wel van onze vrouwen/vriendinnen. Maar ik acht het veilig om te zeggen dat we nou eenmaal niet zo veel hebben met zoetsappige kaartjes en cadeaus. Dus neem ons niet kwalijk voor dat afgezaagde bloemetje van het tankstation, dat slordige kaartje of dat vergeten kado. Valentijnsdag is gewoon niet echt ons ding.

Voor de heren: gelukkig is het over een maand Biefstuk en Blowjobdag.

Onderwerpen