Spring naar de content

Aspirant-bondscoach Ad Melkert maakt zijn opstelling bekend: 3-3-5

Op deze plaats heb ik eerder meerdere malen niet erg positief uitgelaten over Ad Melkert, ooit de grote regeringsbelofte van de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Maar na lezing van zijn opiniestuk in Het Financieele Dagblad van zaterdag moet ik me zorgen maken. Heb ik de echte Ad Melkert wel gezien? Of is het Ad Melkert 2.0 die na jaren buiten ons land durft te zeggen wat hij vroeger in partijverband niet durfde. Of niet kwijt kon zonder zichzelf te beschadigen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Melkert refereert in zijn stuk aan de oproep van Philips-topman Frans van Houten, onlangs ook gedaan in het FD, om nu eindelijk groei eens centraal te zetten in ons – en het Europese – beleid.

Schroef de overheidsinvesteringen op, stimuleer consumentenbestedingen, betaal arbeidscontracten tijdelijk ten dele uit de WW-uitkeringen.

Gewoon 3 procent willen – en dus moeten – groeien. Dan komt de 3 procent begrotingstekortdoelstelling veel eerder in beeld. En datzelfde geldt onder die omstandigheden voor de PvdA-doelstelling om de werkloosheid onder de 5 procent te brengen en houden.

Melkert verwijst in het begin van zijn artikel zowaar naar de Verenigde Staten. Daar nam de werkloosheid inmiddels af tot 6,7 procent en de trend is dalend. En nam de overheidsschuld in 2013 met maar liefst 37 procent af. Omdat daar bezuinigingen worden gecombineerd met stimulering die inmiddels tot groei leidt die het tienvoudige is van waar we in Europa afgelopen week vol trots op plaats namen.

Hoewel ik Ad Melkert hier adviseerde om vooral niet meer terug te komen in de Nederlandse politiek neem ik die woorden terug als hij serieus van plan zou zijn van deze denkbeelden werk te maken. Schuif op Mark Rutte.