Spring naar de content

Weekoverzicht 7: Politiek misdrijf, Olympisch succes en Italiaans aftreden

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Maandag werd bekend dat Els Borst op 81-jarige leeftijd is overleden. Ze werd in de avond gevonden achter de auto bij de garage van haar woning in Bilthoven. De politie meldde vrij snel dat het waarschijnlijk een misdrijf betrof.

Borst (D66) kwam in Den Haag terecht als voormalig arts en ziekenhuisdirecteur, en werd aangesteld als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de kabinetten Kok I en Kok II. Ze was een groot euthanasievoorvechtster en was verantwoordelijk voor de euthanasiewet die in 2001 van kracht ging. In 2012 werd ze benoemd tot minister van Staat, wat dochter Andra Neefjes-Borst zaterdag op haar afscheidsdienst de kroon op haar werk noemde.

Alexander Pechtold en Els Borst tijdens een D66-congres, de zaterdag voordat zij overleed  tijdens een congres van D66 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De partij kijkt vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart en naar verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement in mei. ANP KOEN VAN WEEL
Alexander Pechtold en Els Borst tijdens een D66-congres, de zaterdag voordat zij overleed.

Deze zevende week stond ook (geheel verwacht) in het teken van de Olympische Winterspelen in Sotsji. En dan vooral schaatsend Nederland, dat ons tot nu toe al de meest succesvolle Winterspelen ooit bezorgde. (Wist u trouwens dat we zo succesvol zijn op de ijzers omdat wij in de winter naar ons werk schaatsen? Wij ook niet.)

* Maandag bezette Nederland het complete podium op de 500 meter schaatsen. Goud voor Michel Mulder, zilver voor Jan Smeekens (wat voor enige verwarring zorgde) en brons voor Ronald Mulder.
* Dinsdag veroverde Margot Boer als eerste Nederlandse schaatsster een medaille op de 500 meter.
* Woensdag behaalde Stefan Groothuis de overwinning van de hoop op de 100 meter, waar Michel Mulder een bronzen medaille won.
* Donderdag op de 1.000 meter won Ireen Wüst zilver en pakte Margot Boer brons. Dat kwam Wüst op een nu al legendarische knuffel met Vladimir Poetin te staan.
* Zaterdag won Sjinkie Knegt als eerste Nederlander shorttracker een olympische medaille. Namelijk een bronzen. Op diezelfde moest Koen Verweij constateren dat hij de geschiedenisboeken in gaat als de man van de drie duizendsten, een zilveren plak dus.
* En gisteren behaalde Jorien ter Mors op de 1.500 niet alleen een vijfde gouden medaille voor Nederland; ze reed daarmee een olympisch record en gaf topfavoriet Ireen Wüst (zilver) en Lotte van Beek (brons) het nakijken. Dat Ter Mors’ coach die plak graag had ingeruild voor een shorttrackmedaille leverde een interview op dat op de School voor Journalistiek als studiemateriaal zal dienen.

klassement

En tot slot heeft in Italië Enrico Letta zijn ontslag aangeboden aan president Giorgio Napolitano. Zijn centrumlinkse Democratische Partij (PD) zegde het vertrouwen in hun premier op en nam een motie aan waarin een nieuw kabinet wordt geëist. Verwacht wordt dat PD-partijleider en burgemeester van Florence Matteo Renzi zijn opvolger wordt.