Spring naar de content

Burgemeester Leiden maakte met Benno L. één fout

Laat ik maar beginnen met toe te geven dat ik een Leienaar ben. Zou ik er niet geboren zijn en wel wonen, dan was ik een Leidenaar. Ik ben ook gewoon een trotse Leienaar, het is een prachtige stad met een gemiddeld goed opleidings- en inkomensniveau.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat was vroeger wel anders en dat kun je in sommige wijken goed merken. Vroeger was het de running gag dat de Leidse bevolking het laagste IQ van Nederland had, 'ondanks de aanwezigheid van vele duizenden universitair studenten'. Die tijd ligt achter ons maar net als in elke stad is het opleidingsniveau in de ene wijk niet dat van de andere.

Wie afgelopen weekend de ontwikkelingen in mijn stad volgde - die werden door de landelijke media ruimschoots gecoverd - kon kennis maken met dat deel van de bevolking dat vooral vanuit cultureel antropologisch oogpunt interessant is: een wijk met enerzijds heel veel autochtone maar tegelijk ook heel veel allochtone burgers. Overwegend prima mensen maar je moet er geen ruzie mee krijgen. En ruzie heb je soms  zó, ze zijn niet van de praatgroepen. Dat soort wijken heb je in elke stad, ze horen erbij, ze maken een grote stad.

Ik ken de wijk goed van vroeger, toen ik - heel lang geleden - nog werkte aan mijn voetbalcarrière (ik wacht nog steeds op een telefoontje van de bondscoach) kwam ik er vaak, veel elftalgenoten woonden er. Goeie herinnering, het was er altijd gezellig.

Benno L. heeft rottigheid uitgehaald, is daarvoor veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten. Hem de rest van zijn leven ontnemen maakt hem geen beter mens. Hij is omringd door tal van specialisten die de kans op herhaling minimaal moeten maken. Dat soort pogingen lijken mij het meest haalbaar als ook zijn omgeving hem met rust laat.

Het volksrumoer dat nu uitbrak had voor mij als Leienaar een voorspelbaar karakter, gezien de wijk waarin Benno L. is geplaatst. Dat is niet bepaald de best ontwikkelde wijk, to put it mildly. Wie er De Telegraaf leest wordt al snel gezien als een professor, het is een wijk van grote tegenstellingen. En dus grotere risico's. Het zou me niet verbazen als daar het hoogste percentage PVV-stemmers van Leiden woont. Daarbij moet u weten dat in Leiden D66 de grootste partij is. Benno L. in die wijk plaatsen maakt het risico van confrontatie met een klein deel van de inwoners van die wijk groot. En dan wordt het niet leuk, hoe de meerderheid er in die wijk er ook over denkt. De minderheid gaat de straat op en beheerst het landelijk nieuws.

Dat is dan ook de fout die burgemeester Henri Lenferink maakte: Benno L. in die wijk plaatsen. Lenferink is weliswaar geen Leienaar maar zou kunnen weten dat juist deze wijk er een is waar ook onderbuikgevoelens heersen.

Zelf woon ik in de Tuinstadwijk, grenzend aan het Academiekwartier. Voor een paar honderd Euro meer per maand had Benno L. daar kunnen wonen, dat had best naast mij mogen zijn. Dat wil zeggen: als de redactie van NRC Handelsblad hem geen onderdak biedt.

Bij het moedige besluit dat Lenferink nam en waarmee Leiden in overweldigende mate geen enkel probleem heeft, wordt het beeld van Leiden en het leven van Benno L. nu verpest omdat de rest van Nederland mijn stad van z'n slechtste kant krijgt te zien.

Onderwerpen