Spring naar de content

De enige plekken op aarde zonder internet

Het was maandag groot nieuws: in het centrum van Deventer was het hele internet kapot. Duizenden huishoudens in de binnenstad van de Overijsselse plaats moesten zich offline redden. De storing was dinsdagmiddag deels verholpen, maar het lijkt er op dat sommige internetaansluitingen het tot en met woensdag niet zullen doen. Deventer is voor even één van de weinige plekken op aarde zonder internet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Wetenschapsjournalist Rachel Nuwer zocht voor de BBC uit waar ter wereld het níet mogelijk is online te zijn. En dat viel niet mee. Want wat bleek: technisch gezien is er vrijwel overal wel internet beschikbaar.

Barrières
Dat wil nog niet zeggen dat iedereen op alle plekken ter wereld ook echt internettoegang heeft. Volgens Nuwer zijn er heel veel plekken waar politieke of sociale barrières zijn die de toegang tot internet verhinderen. Zo zijn de armste mensen van deze planeet bijna niet online te vinden: slechts 31 procent van alle mensen in ontwikkelingslanden kan op het internet, tegenover ruim 77 procent van de mensen in de ontwikkelde wereld. Dat blijkt uit cijfers van het ITU.

Soms is geld een probleem, maar soms is het de censuur van een overheid die maakt dat mensen niet of nauwelijks online kunnen zijn. Zo blijkt er in Noord-Korea maar mondjesmaat internetverkeer te zijn, terwijl het er technisch toch echt mogelijk is. Ook in Syrië is het niet makkelijk online te geraken: aan het begin van de Syrische revolutie sloot het heersende regime een groot deel van de verbindingen af, waardoor het gebruik van internet daar op dit moment maar mondjesmaat is.

Geen bereik
Toch zijn er ook nog plaatsen op de wereld waar geen internet is omdat het er gewoon niet ís. Er bestaan simpelweg plaatsen waar het netwerk van datakabels en WiFi-signalen nog geen toegang heeft gevonden. Maar veel zijn het er niet. Het internet kan bereikt worden op drie manieren: via kabels, via mobiele netwerken en via satelliet. Die laatste maakt het mogelijk dat zelfs op heel afgelegen plekken, zoals Antarctica en de Cookeilande,n nog verbinding mogelijk is.

Alleen op plekken die noch door kabels, noch door netwerken, noch door satellieten bereikt kunnen worden kan je niet online. Volgens de journalist Nuwer komt het er daarom op neer dat de internettoegang in de meeste duikboten tamelijk belabberd is (hoewel niet eens non-existent!) en dat je in bijzonder diepe grotten -zoals de Kubera grotten in Georgië– ook niet echt hoeft te rekenen op online contact.

Onderwerpen