Spring naar de content

Mannen: als je vaker afwast, krijg je minder seks

Ik weet zeker dat sommige mannen graag op deze titel klikken, dit als een dankbaar excuus willen aannemen om minder in het huishouden te doen en ik zou daarom willen beginnen met de zin: ‘het is niet wat het lijkt’, maar ik ben bang dat het wél is wat het lijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Psychologe Lori Gottlieb schreef onlangs in een artikel in New York Times Magazine over een onderzoek waaruit blijkt dat koppels die alle taken heel eerlijk verdelen, minder seks hebben. Niet alleen eerlijk in de zin dat zowel de vrouw als de man werkt, maar ook dat zowel de vrouw als de man de was doet, de afwas, de kindertjes, en wel eens met een stofdoek langs de kastrandjes gaat.
Uit de studie Egalitarianism, Housework and Sexual Frequency in Marriage blijkt dat echtparen waarbij de man veel traditioneel ‘vrouwelijke’ taken doet zoals de was, zij anderhalf keer zo weinig seks hebben per maand als echtparen waarbij de taakverdeling traditioneel (of: ouderwets) is.

Oké. Het is maar goed dat ik thuis altijd de was doe, dacht ik eerst. En daarna: het is vast onzin. Slate-columnist Amanda Hess legt hier uit waarom zij het onzin vindt: omdat het onderzoek gebaseerd is op oude gegevens en geen rekening houdt met vrouwelijke lust en het gebrek aan aandacht voor dat fenomeen een paar decennia geleden.
Misschien heeft Hess gelijk, en klopt het onderzoek niet. Maar als je eerlijk erover nadenkt, heel eerlijk, klopt er misschien wel iets van.

Ik vind het fijn als mijn man dingen in huis doet. Sterker nog: ik zou niet kunnen leven met een man die geen dingen in huis doet. We werken allebei, we verdienen evenveel en daarom is er geen reden dat ik meer huishouden zou doen dan hij.
Maar.

Er is ook een ander verhaal. Een man is wel ‘op zijn sexyst’ als hij een beetje mannelijk is. Juist de dingen die ik irritant vind (niet antwoorden als ik iets vraag, uitgaan met zijn eigen vrienden zonder mij, met een kater in een joggingbroek op de bank liggen en flauwe grapjes maken, dat soort dingen) die zijn ook het leukst. De nonchalance, de humor, de energie. Die maken hem in ieder geval tot een ander soort mens dan ik zelf ben. Een mens dat ik niet zo goed snap, dat niet zo geordend is als ikzelf ben, ook niet zo gestresst. Niet zo serieus. Het feit dat hij anders is, is sexy. Als hij de witte was al zou hebben gedraaid voordat ik überhaupt had verzonnen dat er een witte was gedraaid zou moeten worden, als hij beter wist dan ik welke kledingstukken daar wel en welke er niet in kunnen, of als hij nooit een sok kwijt zou raken, zou hij misschien niet meer zo sexy zijn. Ik heb niet voor niets geen seksuele relatie met mijn moeder of met vriendinnen die altijd alles begrijpen.

Gottlieb schrijft dat ze haar theorie over ‘gelijkheid in het huwelijk betekent minder seks’ niet alleen baseert op het eerder genoemde onderzoek maar ook op haar praktijkervaring als relatietherapeut. ‘The less gender differentiation, the less sexual desire’.
Je wilt misschien dat je partner een begrijpend oor is, maar als je van hem je beste vriendin maakt, wil je waarschijnlijk nooit meer met hem naar bed. Als je hem in een andere versie van jezelf verandert, ook niet. Als hij alles doet wat jij zegt, helemaal niet. Probeer maar eens uit. Of niet, als je niet uit elkaar wilt.

Misschien is dat de nuance die het artikel van Gottlieb nodig heeft. Ja, een man mag heus wel stofzuigen. Of de afwasmachine aanzetten. Laat hem dat vooral doen, op zijn eigen manier. Met heel hard de muziek aan, of slordig, of met een stromende kraan of hoe hij die dingen dan ook graag doet.
Net een beetje anders dan je zelf had verzonnen.