Spring naar de content

Overzicht: troostende olifanten en andere fabelachtige dierenaangelegenheden

Olifanten kunnen elkaar troosten, toonde recent onderzoek aan. Ze blijken heel lijfelijk te zijn als ze elkaar troosten: ze raken elkaar aan en steken hun slurfen in elkaars bek. Daarnaast spiegelen ze elkaars houding en stemming. En olifanten zijn lang niet de eerste (en ongetwijfeld niet de laatste) dieren die menselijke trekken vertonen. Enkele voorbeelden uit het magazine New Scientist:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

1. Meerkatten geven elkaar les
Jonge meerkatten leren de belangrijkste vaardigheden om te overleven van hun ouders of oudere meerkatten. Hoewel intelligentie bij mensen een belangrijke eigenschap blijkt om les te kunnen geven, draait het bij meerkatten om instinct. Zeker als ze wordt geleerd hoe ze schorpioenen moeten doden.

 

2. Zebravinken zijn goed in leren
Als kind leer je bepaalde dingen door ze na te bootsen van mensen uit je omgeving, zoals je ouders of broertjes of zusjes. Zo leer je bijvoorbeeld woorden en gebaren. Dit is niet alleen weggelegd voor mensen, ook vogels leren zingen op deze manier.

Onderzoek toont aan dat jonge zebravinken een ander deel van hun hersens gebruikt als ze babbelen dan volwassen zebravinken doen die een mooie melodie laten horen. Langzaamaan ontwikkelt een jonge zebravink de route die zijn hersens moeten nemen zodat hij uit volle borst en met grote behendigheid kan zingen.

 

3. Kraaien werken uitstekend samen
De roek (een kraaiachtige vogelsoort) blijkt uitstekend met soortgenoten te kunnen samenwerken als ze eten nodig hebben. Daarvoor hebben ze bijna geen training nodig, blijkt uit onderzoek. Overigens bleek wel dat de roeken niet begrepen dat ze een taak eenvoudig alleen konden afmaken: verscheen een roek voor de ander, dan probeerden ze - zonder resultaat uiteraard- het eten te pakken.

 

4. Misleidende spinnen
Net als mensen gebruiken spinnen allerlei strategieen om hun beoogde partner voor zich te winnen. In de video hieronder zie je hoe mannelijke spinnen vrouwtjes lokken door net te doen of ze dood zijn. Een beetje een gekke strategie, maar behoorlijk effectief. Gelukkig gaan mensen niet zo ver in hun versierpogingen.

 

5. Chimpansees en hun geheugen
In de video hieronder krijgen mensen en adolescente chimpansees dezelfde geheugentest, waaronder het onthouden van een reeks getallen. En, u raadt het al, de chimpansees scoorden beter op de test dan de mensen. De vraag is natuurlijk hoeveel training de chimpansees vooraf hebben gehad, maar alsnog is het licht beschamend dat we het hebben afgelegd tegen de chimpansees tijdens de eerste cognitieve test die onder zowel mensen als chimpansees werd afgenomen.

 

6. Orang-oetans en sociale vaardigheden
Wij mensen worden door wetenschappers het meest vergeleken met de grote apen, zoals orang-oetans en chimpansees. Hoewel mensen en apen een vergelijkbaar beeld hebben van de fysieke wereld, blijkt dat mensen toch beter zijn in het leren van sociale vaardigheden dan apen. Let wel: de apen leerden het hier van mensen. Wellicht zouden de resultaten heel anders uitwijzen als ze van hun eigen soort sociale skills zouden leren.

Onderwerpen