Spring naar de content

Robert Mugabe wordt 90. En dat mag wat kosten

Robert Mugabe is vandaag negentig jaar geworden, een hele prestatie. De Zimbabwaanse president is hiermee het op één na oudste staatshoofd ter wereld, een half jaar jonger dan premier Shimon Peres van Israël.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Vorig jaar vierde Mugabe zijn verjaardag ook al groots, waarbij hij een 89 kilo wegende taart aansneed en 89 ballonnen de lucht in liet vliegen. De inwoners van het mijndorp Bindura, waar het festijn plaatsvond, kregen een uur vrij van hun werk om de straten schoon te maken voor de komst van de president. Naar schatting kostte het feest in totaal een miljoen dollar, en dit jaar wordt rekening gehouden met een vergelijkbaar bedrag.

Deze keer zijn de inwoners van het dorp Marondera de gelukkigen. Op zondag zal Mugabe daar zijn negentigjarig bestaan vieren. Momenteel bevindt de president zich in Singapore, waar hij zich laat opereren voor staar aan zijn linkeroog. Hij brengt vaker medische bezoekjes aan het land, naar verluidt onder meer vanwege prostaatkanker, al ontkennen zijn woordvoerders dat. Soms lijkt hij enige tijd compleet van de aardbodem verdwenen, wat voeding geeft aan geruchten dat hij is overleden.

Hoe dan ook, Mugabes partij Zanu-PF liet weten de negentig lentes van de leider een bijzondere viering waard te vinden. “Turning ninety is no mean feat. You cannot turn ninety years when you are a womaniser, a drunkard or a chain smoker. We will be celebrating the life of a very special person on a very special occasion.”

Om u een idee te geven van hoe special Mugabe is, hebben we wat feiten verzameld over de leider en zijn land. Zijn onderdanen worden verplicht om ‘pro-deo’ in de diamantvelden te werken, en worden bij ongehoorzaamheid gemarteld door toezichthoudende militairen. De hoofdstad Harare is een dichtbevolkte stad waar veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen schaars zijn en mensen vaak noodgedwongen uit putten drinken die in contact staan met het riool. Veertien procent van de bevolking heeft hiv of aids, en tien procent van de kinderen tot vijf jaar oud is ondervoed. De economie kampt al jaren met hyperinflatie, waardoor een buskaartje voor velen evenveel kost als een weekloon.
De president van het land is berucht om zijn felle uitspraken over homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Hij noemt ze ‘worse than dogs and pigs’ en heeft gedreigd ze te onthoofden. Ook vergeleek hij zichzelf ooit met Adolf Hitler.