Spring naar de content

Staat u al in de Qracht 500?

Wie niets heeft met succesvolle ondernemers, villa's met zwembaden en dure auto's uit de Quote 500 maar juist wil lezen over mensen die het erg moeilijk hebben kan vanaf vandaag het magazine Qracht 500 eens proberen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Journaliste Annemiek Onstenk heeft een jaar lang Nederland afgestruind om werklozen, agrariërs, chronisch zieken, ex-gedetineerden, kinderen en illegalen die in armoede leven te vinden voor de Qracht 500. En dat is gelukt. Ze hoopt met de persiflage op de rijkenlijst aandacht te krijgen voor mensen die met weinig moeten rondkomen. Ook wil ze de negatieve beeldvorming veranderen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken krijgt vrijdag tijdens de armoedeconferentie het eerste exemplaar van de glossy overhandigd.

Mohamed Gazaar staat in de armenlijst van de Qracht 500 op 1, zo onthult de papieren editie van de Volkskrant woensdag. Maar een vrolijk succesverhaal zoals in de Quote  is het niet. Ondanks de positie van armste Nederlander in de Qracht voelt Mohamed zich echter niet arm. "Het enige waaraan het mij aan ontbreekt is respect voor mijn menselijkheid. Ik ben eerlijk, steel nooit, ben niet verslaafd, drink niet, bedel niet, wil graag werken. Nooit heb ik met valse verhalen een verblijfsvergunning proberen te krijgen. Ik heb in dertien jaar geen verkering met een vrouw gehad, want wat heb ik haar te geven?  Iedereen kent mij, maar allen laten ze mij leven zoals ik leef: dakloos, zonder werk, zonder geld. Ik ben een mens, geen dier. Ik ga er kapot aan, ik hou het niet meer vol."