Spring naar de content

Zien: ligt Sotsji er in 2044 net zo bij als olympisch Sarajevo?

Terwijl er in Sotsji topsporters over de banen glijden, schaatsen of skiën en er flink gefeest wordt in het Holland Heineken House, ligt het olympisch terrein van Sarajevo er verlaten bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Ooit was er ook hier een glorieus evenement gaande: de Winterspelen van 1984. Maar door een burgeroorlog met duizenden doden raakte het terrein in verval, waardoor het er nu uitziet als een spookachtig geheel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In Sarajevo kwamen destijds als nu in Sotsji nieuwe schaatsbanen, skischansen en hotels. De wereld kwam voor even (met dank aan massale media-aandacht) in Sarajevo samen. Maar nu gebeurt er al jaren niets meer. De met veel bombarie gepresenteerde accommodaties en bouwwerken voor de Spelen staan er nog steeds. Ze vormen een vage herinnering aan een tijd waarin er nog niets aan de hand was.

Zou Sotsji er over dertig jaar ook zo bijliggen? Uit deze foto’s blijkt in ieder geval dat alles vergankelijk is.

09-Graffiti-on-the-inside-of-the-track

07-The-bobsled-track-overrun-by-foliage

19-The-ski-jump-itself

06-The-hotel-where-the-Olympians-stayed

03-The-abandoned-ski-jump-at-Mount-Igman

02-The-medal-podium-at-the-ski-jump-venue-

01-The-judges039-stand-at-the-ski-jumping-venue-1024x682

(via Viralforest.com)