Spring naar de content

Er is hoop voor de bioscoop: het verticale scherm

Om de nieuwste films te zien hoef je je niet meer scheel te betalen aan een parkeerkaartje bij Pathé Arena, want nog voor de Nederlandse première is er al een versie te downloaden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Daarnaast verplaatsen miljoenenproducties zich steeds meer naar televisie in de vorm van series, zoals het immens populaire en geprezen Game of Thrones van HBO. Zo kun je elke week een uur genieten, en heb je controle over je kijkgedrag. En dat zonder popcorngeknisper of een achterhoofd dat de ondertiteling afschermt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Is het einde van de bioscoop binnenkort nabij? Dat is wel de vrees van Alexander Horwath, directeur van het Österreichisches Filmmuseum. Met een aantal Nederlandse, Oostenrijkse en Japanse filmmakers is hij daarom aan het experimenteren geslagen. Hoe? Door te provoceren en te laten zien dat de bioscoop nog niet tussen zes planken ligt. Ja, maar hoe precies? Simpel: door het scherm negentig graden te draaien.

Vertical Cinema op het IRFF in de Arminiuskerk Rotterdam
Vertical Cinema op het IRFF in de Arminiuskerk Rotterdam

 

Vertical Cinema dus. Een verticaal scherm waarop abstracte, korte films van de tien filmmakers worden afgespeeld. Denk aan landschapsbeelden, biologische processen en zogeheten found footage. Eind januari was Vertical Cinema te zien op het International Film Festival Rotterdam, in de Arminiuskerk, en dit weekend worden de films vertoond in het Amsterdamse Stedelijk Museum als onderdeel van een Europese tour.

Of het idee aanslaat bij het moderne publiek zal moeten blijken. Ten gevolge van amateurisme verschijnt er nog weleens een filmpje op internet met twee zwarte balken aan de weerszijden. Want ja, niet iedereen denkt nu eenmaal aan het formaat van de video wanneer hij met zijn iPhone bijvoorbeeld een opstootje in de trein filmt. De internetgemeenschap maakte hier een behoorlijk probleem van het vertical video syndrome:

Als u erachter wil komen of u aan het vertical cinema syndrome lijdt of dat u het juist een vernieuwende vorm van cinema vindt, kunt u dit weekend terecht in het Stedelijk. De filmvoorstellingen worden ingeleid door lezingen van Erical Balsom en Bart Rutten.

Onderwerpen