Spring naar de content

Bizar: ‘marmeren’ beelden blijken van papier

Zijn stretchable sculptures lijken van hout, steen of marmer. Maar dat is het niet. Kunstenaar Li Hongbo uit Beijing werkt enkel met papier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Hongbo zegt altijd al gefascineerd te zijn geweest door papier. ‘Het is een simpel en eenduidig materiaal, maar heel flexibel en met een ongekend aantal mogelijkheden.’ Hij bedacht een techniek waarmee hij uitrekbare sculpturen kan maken. Door het papier op een bepaalde manier te vouwen en aan elkaar te plakken (de techniek is dezelfde als die waarmee feestslingers worden gemaakt) maakt Hongbo zijn beelden – een gemiddeld beeld bestaat uit 20.000 lagen papier.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bezoekers van zijn tentoonstellingen zouden het liefst zelf de beelden in de handen houden en uitrekken. En dat zou ook moeten, vindt de kunstenaar, maar daar zijn de beelden te kostbaar en te fragiel voor. ‘Wel staan er altijd wel wat medewerkers in de buurt die de bezoeker de dynamiek van de statische beelden willen tonen’, zegt de Klein Sun Gallery in New York, alwaar zijn sculpturen tot 2 maart dit jaar worden tentoongesteld.

Benieuwd hoe die beelden van papier er nu werkelijk uit zien? Hieronder vindt u een selectie van zijn werk.


Li 10 Li 11
Li 2 Li 3 Li 4 Li 5 Li 6 Li 7

Onderwerpen