Spring naar de content

Microsoft beconcurreert zichzelf. En dat is logisch

Wie zit er te wachten op een smartphone die lijkt op een Windows Phone, afkomstig is van Microsoft, maar draait op Android van Google? Blijkbaar veel mensen, want anders had de Finse firma Nokia – die nota bene eigendom is van Microsoft – dat toestel niet onlangs in Barcelona gepresenteerd. Is dat het definitieve einde van Windows Phone of spannen nu zelfs de internetreuzen Microsoft en Google samen op weg naar werelddominantie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het kekke telefoontje – de Nokia X – kost slechts 89 euro en is bedoeld voor de ‘opkomende markten’, zoals ontwikkelingslanden tegenwoordig in marketingjargon worden genoemd. Daar wonen nog miljarden mensen zonder smartphone, iets dat de Amerikanen blijkbaar een doorn in het oog is. Het toestel draait op een uitgeklede en gratis versie van Android omdat Windows Phone te zware systeemeisen stelt. Je kan er bijvoorbeeld niet mee naar de Google Playstore maar bent aangewezen op internetdiensten van Microsoft en een eigen appwinkel van Nokia. Twitter, Facebook en vermoedelijk ook WhatsApp zijn standaard ingebouwd, waarmee het gehele conglomeraat van Amerikaanse miljardenbedrijven is vertegenwoordigd.

Niet verwonderlijk
Het lijkt een wonderlijke strategie van Nokia (en dus Microsoft), maar dat is het in feite niet. In de toekomstige internetwereld draait het allang niet meer om de verkoop van hardware zoals telefoons. Het gaat straks alleen nog maar om de hoeveelheid mensen die van je diensten gebruik maken en om de informatie die je als bedrijf van die mensen hebt. De recente overname van WhatsApp door Facebook is daar een fraaie illustratie van. Zo’n 450 miljoen telefoonnummers (en de activiteiten daarop) zijn blijkbaar 13 miljard euro waard. Dan kun je het je bij wijze van spreken veroorloven om de hardware daarvoor gratis te verstrekken, zoals Amazon binnenkort met de Kindle gaat doen.

In die nieuwe wereldmarkt dreigt Microsoft de slag te missen. Het nieuwe Windows 8 voor desktops en tablets wordt alom als een mislukking beschouwd, en met Windows Phone voor de telefoon (of zakcomputer) loopt het ook niet lekker: het zat vorig jaar slechts op drie procent van alle smartphones. Android van concurrent Google is daarop verreweg het grootst, op (zeer) ruime afstand gevolgd door Apple. Dat betekent voor Microsoft dat het er niet in slaagt om miljarden gebruikers naar zijn diensten te trekken, terwijl daar toch in de toekomst het geld verdiend moet worden. Dan is het logisch om de populaire software van de ‘concurrent’ te gebruiken, omdat die toch al gratis was.

De gewone gebruiker zal nu door de bomen het bos niet meer zien. Moet je een (dure) Windowstelefoon kopen, die bijna niemand heeft, een Androidtoestel waarmee je onlosmakelijk aan het Google-imperium zit vastgekleefd, een Microsofttoestel met Android waarmee je bijna niks kan, of toch maar een iPhone, maar dan ben je in feite lid van een sekte. In alle gevallen wordt er met je gegevens en dus je leven geld verdiend. Maar er gloort hoop: later dit jaar komen er toestellen uit de ‘open bron-hoek’ op de markt, van Ubuntu en Firefox. Misschien bij de volgende aanschaf even daarop wachten.