Spring naar de content

Enkele carnavalshits van 2014 die we u niet wilden onthouden

Officieel begint carnaval dit jaar op zondag 2 maart, maar ongetwijfeld zullen veel kroegen in de zuidelijke provincies vrijdag al starten met de verkleed- en drankfestiviteiten. Met de komst van het jaarlijks terugkerende evenement verschijnen uit alle (niet alleen Brabantse en Limburgse) krochten in Nederland ook de carnavalshits.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Giel Beelen riep eerder deze week het nummer van Ferry van de Zaande en Veul Gère uit Tilburg uit tot carnavalshit van 2014. De Gròzzie Van Mèn Buurvrouw (Derin, Deruit) is een onvervalst hoempapa-nummer met bijbehorende seksuele metaforen en zal ongetwijfeld goed scoren de komende dagen.

Een goede carnavalshit moet aan enkele eisen voldoen: een goed ritme waar eenvoudig op kan worden gedanst – of gehost, zo u wilt – en moet polonaise-waardig zijn. Daarnaast moet de tekst makkelijk kunnen worden onthouden, zodat na één keer luisteren iedere carnavalsvierder keihard mee kan zingen.

Niet zelden zijn de teksten van carnavalsnummers controversieel, waarbij de dubbelzinnigheden je om de oren vliegen. Fred & de Brandweermannen bijvoorbeeld, brachten bij Rob Stenders op 3FM bijvoorbeeld hun nummer ‘Kijk me aan als ik je volspuit’ ten gehore  (vanaf 2:27): 

Dat er jaarlijks weer enorme lading nieuwe carnavals’muziek’ wordt uitgebracht is niet vreemd: één goede hit kan jarenlang optredens opleveren. Een kleine selectie van carnavalsknallers van 2014 die wellicht de tand des tijds doorstaan wilden we u niet onthouden:

Derin deruit – Vieze Jack (uit Oisterwijk)

Snollebolleke – Snollebollekes (uit Eindhoven)

Hé Door, haal die tepel uit mijn oor – Duo Toe Maar (uit Best)

Ik ben geen vrijgezel – Goeiemiddag (uit Amsterdam)

Dieet, lik m’n reet! – Patatje Maarten (uit Breda)

Justin Bieber – WC Experience (uit Raamsdonkveer)

Party party participatie – Seth Hooghenbosch en Loek van Holland (uit Haarlem)

Onderwerpen