Spring naar de content

Amaai! Belgen kunnen vierdubbele achternaam nemen

'Goedendag, ik ben Jan de Baerdemaker-Verburg-Peeremans-De Bruyne.' Het klinkt absurd, maar het zou zomaar kunnen dat binnen afzienbare tijd iedereen in België een dubbele of vierdubbele achternaam heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Een meerderheid van het Belgisch parlement is namelijk voor het geven van een dubbele achternaam aan kinderen. Ze hopen dat er zo meer gelijkheid komt tussen mannen en vrouwen.

"Iedereen die geboren wordt krijgt een dubbele achternaam. Ook minderjarigen kunnen nu hun naam met terugwerkende kracht nog veranderen," vertelt Joris van Poppel aan NOS. Een dubbele achternaam komt wel vaker voor, maar wat als twee mensen met een dubbele achternaam met elkaar willen trouwen? "Dan zijn er verschillende opties. Je mag dan kiezen welke naam je van je vader en welke naam je van je moeder overneemt."

Een maximum aan namen is er echter niet gesteld, dus Belgische grappenmakers kunnen in de toekomst helemaal los door hun achternaam een onmogelijke lengte te geven. Voor de administratie een hoop gedoe, maar bijvoorbeeld samengestelde gezinnen en families met een uitstervende naam zullen verheugd reageren op het nieuws.

Of de nieuwe wet er door gaat komen in België is nog even afwachten. Feit is dat Nederland, waar nog niet gesproken wordt over dubbele achternamen en waar een kind nog altijd maar één achternaam heeft (die van de vader of de moeder), in ieder geval achterloopt op de rest van Europa. Een hoop landen zijn al aan de slag gegaan met de liberalisering van het naamrecht.

Onderwerpen