Spring naar de content

Bizarre verboden: scheten laten, broccoli eten, Valentijn en meer

In Malawi is een kleine rel ontstaan over de inhoud van een wet die het publiekelijk laten van scheten zou verbieden. Minister van Justitie George Chaponda stelde op een lokale radiozender dat de wet winderigheid strafbaar stelt omwille van de zedelijkheid van het volk. Het volk in Malawi moet maar ‘gewoon naar het toilet als ze een scheet wil laten’, aldus Chaponda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De minister wordt overigens tegengesproken door Advocaat-generaal Anthony Kamanga die aangeeft dat de wet doelt op milieuvervuiling en niet op het laten van scheten. Hoe een weldenkend mens kan bepalen dat scheten in het openbaar strafbaar is, is mij een raadsel’, zegt Kamanga.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Local Courts Bill wordt volgende week geintroduceerd en luidt: Any person who vitiates the atmosphere in any place so as to make it noxious to the public to the health of persons in general dwelling or carrying on business in the neighbourhood or passing along a public way shall be guilty of a misdemeanour.” Volgens Chaponda valt scheten laten daar ook onder. Even afwachten dus wat er volgende week gaat gebeuren.

Het is niet de eerste keer dat een land of een landbestuurder een ietwat vreemd verbod al dan niet wettelijk vastlegt.

Wat is niet verboden in China?
Geen land dat er zo van houdt om dingen te verbannen als China. Videospelletjes, jasmijn en – jawel – reïncarnatie zijn allemaal verboden in het Chinese rijk en dat is nog maar het topje van de ijsberg. In 2007 stelde de Chinese regering een wet in die Tibetaanse monniken verbiedt te reïncarneren zonder nadrukkelijke toestemming van de overheid. Volgens de Chinezen wilden ze reïncarnatie institutionaliseren, maar eigenlijk was het vooral de bedoeling de invloed van de Dalai Lama te beperken. Door deze ban op te leggen geeft de wet de Chinese overheid het recht een nieuwe Dalai Lama aan te wijzen, wiens ziel volgens traditie wordt herboren als een nieuw mens om het werk voort te zetten en het lijden van het volk te verminderen.

Alles wat rood is
In de aanloop naar Valentijnsdag in 2008 riep de regering in Saoedi-Arabië alle bloemisten en cadeauwinkels op alles wat rood was uit de winkels te halen. Valentijnsdag vieren is een zonde, aldus de regering in die tijd. Sjeik Khaled Al-Dossari stelde dat moslims geen niet-islamitische feestdagen moeten vieren, in het bijzonder Valentijnsdag. De dag van de liefde stimuleert namelijk immorele relaties tussen ongetrouwde mannen en vrouwen. Geen rode rozen, rode kaarten, rode teddyberen, rood cadeaupapier dus. Heeft een winkel op 14 februari toch rode items in de verkoop, dan wordt dat tijdens invallen allemaal in beslag genomen.

Lachen op uw paspoortfoto
Inmiddels zijn we er allang aan gewend, maar een beetje gek blijft het wel: we mogen in Nederland (net als in veel andere landen) sinds 2006 niet meer lachen op onze paspoortfoto’s. Een neutrale blik, geen opvallende sieraden en vooral geen omkrullende mondhoeken of open mond. Allemaal zodat de software waarmee onze foto’s worden gescand ons beter kunnen herkennen.

Geen baard voor Japanners
De Japanse stad Isesaki gebood mannelijke werknemers in 2010 hun baard te scheren. Alleen omdat enkele publieke leden hebben geklaagd dat ze het onaangenaam vonden om met de bebaarde mannen om te gaan. Sikjes, snorren, bakkebaarden of een volgroeide baard: allemaal moesten ze eraan geloven. Gladgeschoren is de enige acceptabele vorm volgens de autoriteiten in Isesaki. Daar dus geen baardimplantaten voor een goede hipster-baard.

Broccoli
In 1990 besloot de toenmalige President Bush sr. dat broccoli niet meer mocht worden geserveerd in het Witte Huis of in Air Force One. Van kinds af aan had Bush sr. al een hekel aan de groente en toen hij eenmaal president was verbande hij het dus.

Onderwerpen