Spring naar de content

Zo wordt Nederland platgelegd voor kapitale nucleaire top

Duizenden mensen komen niet of te laat op hun werk aan, de belastingbetaler krijgt het zuur, vliegtuigspotters moeten strijden om een plekje en voetballiefhebbers zien wedstrijden verzet worden naar onmogelijke data en tijdstippen. De nucleaire top in Den Haag brengt nogal wat teweeg in ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Nederland legt zo'n 24 miljoen euro neer om de topconferentie Nuclear Security Summit te bewerkstelligen. Maar goed dat er bovendien net voor zo'n tientallen miljoenen euro aan verbouwingen in het pand van het World Forum wordt gestopt, zoals een glazen dak om op te borrelen. Het wordt immers de allergrootste conferentie in Nederland ooit waarbij wereldleiders als Barack Obama en Vladimir Poetin rondlopen.

De bijeenkomst moet een 'visitekaartje' naar de wereld worden, maar of de Nederlandse bevolking ook zo blij is, is maar de vraag.

Zo zijn zo'n beetje alle wegen naar Den Haag afgesloten tussen 23 en 25 maart afgesloten. Dikke pech als u met de auto naar de Hofstad wil. De A4 en A44 gaan potdicht, net als verschillende N-wegen. Rijkswaterstaat adviseert om 'De Randstad zo veel mogelijk te vermijden'. Voor veel mensen is dat echter niet bepaald een optie.

nucleaire top wegen

Haagse ondernemers worden ook getroffen. Zij moeten deze dagen verplicht dicht. Of er een compensatie inzit voor ze is daarbij onduidelijk. Opgeroepen wordt om mensen zoveel thuis te laten werken.

Behalve het werk en reisleed moeten zelfs voetballiefhebbers het ontgelden voor de heren politici. Vijf wedstrijden worden verzet naar een andere datum, zo meldt de KNVB. Het gaat om Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur en RKC Waalwijk - Ajax. AZ heeft als enige protest aangetekend.

Ook mag de marechaussee extra aan de bak, want de grenzen worden streng gecontroleerd tijdens de top. De inlichtingendiensten staan op scherp en kijken streng toe wie er deze dagen ons land binnenkomt, om veiligheid voor de conferentiegangers te waarborgen. Er staan in totaal 34.000 diensten ingepland, het mag wat kosten.

Behalve het gemor van veel bedrijven, bestuurders en voetbalfans klinken er ook opgewekte geluiden. Namelijk die van de vliegtuigspotters, die hun kans schoon zien om de Air Force One van Obama en de Iljoesjin van Poetin te zien landen. Een droom die uitkomt. Maar helaas, ook de duizenden spotters worden geweerd door Schiphol vanwege de veiligheid, aldus NOS.

Er wordt natuurlijk niet zomaar iets besproken, namelijk het voorkomen dat nucleair gevaarlijk materiaal in handen van verkeerde personen komt. Het kostenplaatje bedraagt dus al tientallen miljoenen, maar hadden we al gezegd dat dit EXCLUSIEF beveiliging is? Hoe hoog de uiteindelijke kosten voor de belastingbetaler zijn durven we eigenlijk niet te raden, aangezien we in Nederland een grote traditie hebben opgebouwd in kostenoverschrijdingen bij grote projecten. Maar daar krijg je dan wel een paar dagen onbereikbaarheid van de Randstad voor terug.