Spring naar de content

Krabbeltje van Adolf Hitler is 47.500 euro waard

De handtekening van nazi-dictator Adolf Hitler blijkt goud waard anno 2014: een gesigneerd exemplaar van zijn uiterst onleesbare boek Mein Kampf werd tijdens een veiling verkocht voor maar liefst 64.850 dollar, omgerekend 47.500 euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Veilinghuis Nate D. Sanders had gerekend op 25.000 dollar voor beide gesigneerde delen van Hitlers boek, misschien ietsje meer. Maar dit bedrag, ruim twee keer zoveel als verwacht? Nee, daar hadden ze alleen maar van kunnen dromen.

Hitler gaf een gesigneerd tweedelig exemplaar van zijn Mein Kampf als kerstcadeau aan Josef Bauer, een van de allereerste sympathisanten van Hitler. Een onbekende koper gaat er nu met het exemplaar vandoor. Overigens werd hetzelfde boek twee jaar geleden in Londen verkocht voor 25.000 dollar.

In Nederland is Mein Kampf nog altijd een verboden boek, maar hoe lang dat nog zo blijft, is de vraag. De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck voert al maanden een strijd tegen onder andere het Openbaar Ministerie omdat hij een stapeltje exemplaren van het boek te koop heeft gezet in zijn winkel aan het Singel in Amsterdam.

“Het is gratis te downloaden op internet, dus waarom zou je het niet mogen kopen?” aldus Van Eyck. Overigens zijn Van Eycks exemplaren van Mein Kampf géén 47.500 euro per stuk waard, want Hitler heeft heus niet elk exemplaar van zijn boekje volgekrabbeld met opdrachten en handtekeningen. Nee, in dit geval is de prijs wat de gek ervoor geeft. Voor zolang het duurt dan.