Spring naar de content

Waarom fuseren D66 en VVD niet gewoon?

D66-voorman Alexander Pechtold slaat vanochtend in de krant ineens rechtse campagnetaal uit: hij wil dat de belastingen worden verlaagd in ruil voor de steun van zijn partij aan de begroting van het kabinet. Alles om de teleurgestelde VVD-kiezer te paaien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

D66 vist dus in de vijver van de VVD, maar moet dat niet eens afgelopen zijn? D66 begint steeds meer op de VVD te lijken, en de VVD steeds meer op D66. Was het niet de VVD die duizend euro belastingverlaging beloofde in campagnetijd maar intussen akkoord is gegaan met lastenverzwaringen? Net als D66, die nu als gedoogpartner braaf de lastenverzwaringen van Rutte II steunt?

Misschien wordt het daarom tijd voor een fusie van de twee liberale partijen. Dat zou helemaal niet zo’n gek idee zijn, want beide partijen zitten in het Europees parlement in dezelfde fractie (ALDE), beide partijen steunen Guy Verhofstadt als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, en beide partijen beroepen zich op het liberalisme als grondslag van hun politieke ideeën. Slechts in de uitwerking zijn er kleine verschillen te ontdekken, maar binnen de VVD zijn die verschillen er ook tussen progressieven en conservatieven.

In de hoofdstad gaan D66 en VVD zelfs een lijstverbinding met elkaar aan voor de verkiezingen op 19 maart. In de eerste plaats om de PvdA te dwarsbomen, maar natuurlijk ook omdat het voor de twee liberale partijen erg prettig voelt om zo intensief samen te werken. D66 en VVD zijn ‘de veranderkrachten’ van Amsterdam, aldus de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos.

Een samengaan van de partijen lijkt dus verre van ondenkbaar, hoewel het altijd de vraag is of de veranderkrachten bij VVD66 sterk genoeg zijn zulks mogelijk te maken.