Spring naar de content

Zelfgenoegzaamheid Henk Kamp en Jet Bussemaker lijkt me veel te vroeg

Het was gisteren de dag van de stuitende politieke manifestaties. Met als hoogtepunt het lijsttrekkersdebat bij Pauw & Witteman, doe mij voortaan maar gewoon een mooi vuurwerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Maar het begon met het regeringsstandpunt bij het rapport Naar een lerende economie van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid (WRR). De ministers Henk Kamp (Economie) en Jet Bussemaker (Onderwijs) zijn – als reactie op het rapport – gezamenlijk ‘optimistisch over onze economische toekomst’. En daarin verschillen ze nogal flink van mening met de WRR.

Het zal er wel mee te maken hebben dat we nu een paar kwartalen van economische groei hebben gekend – van kwartaal op kwartaal, op jaarbasis was het nog gewoon een forse krimp.

Die kwartaalgroei was zo minimaal dat hij zelfs lager is dan de toch al dalende inflatie, sinds wanneer kun je dat als groei serieus nemen? Niettemin lopen de leden van het kabinet nu al een paar weken rond met en air alsof ze het lek boven hebben en eens flink kunnen gaan oogsten.

Zo ook gisterenavond laat bij het lijsttrekkersdebat. Hoezo lijsttrekkers? Het gaat toch om de gemeenteraadsverkiezingen, zet daar dan een aantal aansprekende lokale lijsttrekkers neer. Misschien krijgen we er dan weer een beetje vertrouwen in, als er wordt gesproken over problemen en oplossingen waarin burgers zich herkennen.

Hoe geloofwaardig is het als je Alexander Pechtold hoort afgeven op PvdA en VVD terwijl je weet dat hij er na afloop weer gewoon mee in bed duikt. Breng het dan gewoon als het theater dat het is.

Terug naar de WRR. Henk Kamp en Jet Bussemaker mogen, na op de voorpagina van NRC Handelsblad al groots te zijn geïntroduceerd op pagina 4 en 5 nog eens flink leeglopen. De beelden zijn sprekend: twee foto’s en daar loopt een gelukkig stel dat ons land zojuist klaar heeft gemaakt voor de 21e eeuw. Niks meer aan doen, alles valt op z’n plaats. Kritiek op de kwaliteit van het onderwijs, kritiek op het topsectorenbeleid: allemaal onzin. Ze vinden zichzelf en hun ambtenaren aanzienlijk beter gekwalificeerd dan de WRR dat bovendien ‘een paar jaar achter loopt’. Een klassiek geval van de boodschapper die er aan moet.

Nu is de WRR er in elk geval om de regering te adviseren, ver weg van de waan van de dag. Maar de waan van de dag komt dit kabinet op dit moment even beter uit. Schaf de WRR dan maar af.