Spring naar de content

De love-robot is in opkomst (1/2)

Als je denkt dat de film Her gaat over de toekomst, heb je het mis. We hebben al virtuele relaties en ook al bedrijven die liefdesbrieven voor ons schrijven. En er is al een app die automatisch sms’jes stuurt naar je vriendin, als je daar zelf geen zin of tijd voor hebt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Sinds een paar dagen draait de film Her van Spike Jonze in de bioscoop, de alom geprezen film over een toekomstige wereld waarin mensen een relatie kunnen opbouwen met een OS, een computersysteem. Hoofdpersoon Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) werkt bij “BeautifulHandwrittenLetters dot com”: een bedrijf dat liefdesbrieven voor je schrijft en verstuurd naar je geliefden. In de film wordt mooi getoond hoe voortschrijdende technologie en computers in ons leven een steeds grotere plaats innemen, en tegelijkertijd een enorme hang aanwakkeren naar alles wat ouderwets, handgemaakt en authentiek is. De hoofdpersonen dragen uitsluitend retro kleding en zitten in retro interieurs. En ze versturen dus graag handgeschreven brieven. Door iemand anders gemaakt dan.

Toevallig was er de dag voordat de film uitkwam in Nederland, nieuws over een nieuwe app voor op je mobiele telefoon genaamd BroApp. BroApp verstuurt desgewenst lieve berichtjes aan je vriendin. (Opvallend is dat in nieuwsberichten en in de omschrijving van de app zelf alleen gesproken wordt over ‘vriendin’, terwijl je hiermee natuurlijk net zo goed je vriend aan het lijntje kunt houden. Maar misschien dat de makers ervan uitgingen dat mannen helemaal niet zitten te wachten op lieve berichtjes, en vrouwen daarentegen daar wel de hele dag op zitten te wachten.) In ieder geval, wat BroApp doet is door jouw verzonnen of standaard ingestelde lieve berichtjes versturen op een door jouw van tevoren uitgekozen moment, naar je partner. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je telefoon automatisch “Miss you :-)” smst naar je vriendin, om 17 uur die dag. Of de hele week rond 17 uur ‘s middags.
‘Your Clever Relationship Wingman’, noemt BroApp zichzelf op zijn site.

Kortom: Her speelt zich in feite helemaal niet af in de toekomst. De franse Huffington Post noemt BroApp ‘le Love robot’.

De vraag is natuurlijk: accepteren we liefde van een robot? Hoe zou een sms’je voelen dat automatisch verstuurd is, in vergelijking tot een sms’je dat een mens schrijft en waarvoor hij of zij tenminste een momentje aan je gedacht moet hebben? Is het genoeg, als de machine aan je denkt?

Wordt vervolgd.