Het paradijs van Ameland?
Gebouwen die bijna niemand mooi vindt zijn er genoeg. Maar hoe komen ze er? En kan er nog wat aan gedaan worden? Architect Marjolein van Eig zoekt het uit en stelt mogelijke verbeteringen voor. Deze week het Amelander paradijs, op Ameland.
We waren een paar dagen in Ameland. Of zeg je op Ameland? In ieder geval gingen we naar Ameland, voor een paar dagen. Kost een paar centen. Daar kom je na boeking achter, dan moet de boot nog betaald worden. Zonder boot kom je er niet, tenzij je gaat wadlopen maar dat hadden we al eens gedaan en met kinderen rond de 6 jaar en veel bagage is dat niet aan te raden. Het is wel een hele fijne boot want je kunt er bier drinken en we konden ook nog schaatsen kijken. Zo zagen we dat Jorien won van Ireen. Leuk.
Overdonderend landschap
Vanaf de boot tot en met de rit naar het verblijf vraag je je af wat je ook alweer kwam doen op dit saaie eiland. Het antwoord komt zodra je naar het strand gaat. Het strand op Ameland is, evenals op de andere Waddeneilanden, van een overweldigende schoonheid. Het licht op het water, de weidsheid van de zandvlakte en het geluid van de zee, het is heerlijk. Het is vergelijkbaar met het binnenrijden van de Alpen: je hart opent zich. Zoveel rauwe, overdonderende en oneindige natuur; er is ruimte om adem te halen en nergens meer over te piekeren. Verder, ook heel belangrijk, geen hond te zien. Rennen, springen, golfjes uitdagen, letters schrijven in het zand en strandjutten. Genoeg te doen.
Ameland is niet erg aantrekkelijk, als je het over de gebouwen hebt. Ook in/op Ameland staan lelijke gebouwen. Over het geheel genomen zijn er 2 smaken; huizen van gele steen met oranje dakpannen of maakt-niet-uit materiaal, met een rieten kap. Daartussen is hier en daar een eigentijdse architect langs geweest maar dat heeft niet altijd geholpen. Zo staat er bijvoorbeeld een wit zwembad met een gebogen dak en veel glas nogal misplaatst te zijn. Het natuurcentrum in Nes, met grote ronde volumes rond een houten toren, is wat log, maar met aandacht gemaakt en met mooie materialen. Helaas was het gesloten.
Paradijs
Het gebouw van deze week heet ‘het Amelander paradijs’. Echt waar. Ik schatte het bouwjaar op begin jaren ’80, het blijkt uit 1994. Tja. Er zitten appartementen in. Die kun je kopen – wie zou dat willen – dat kost wel 145.000,- voor 75 m2. Het is een groot gebouw. Er is geprobeerd om deze grootte te verhullen, te voorkomen dat het anoniem en kolossaal oogt. Een belangrijk middel dat daarbij is ingezet, is het dak. Het dak loopt over de 2e verdieping door tot de eerste en daardoor oogt het complex kleiner. Daarnaast wordt het dak onderbroken, waardoor het gebouw wordt opgedeeld. De twee delen die zijn ontstaan hebben verschillende maatvoeringen van balkons, openingen en dakoverstekken.
De middelen die zijn ingezet zijn legitiem, echter, de verhoudingen en het materiaalgebruik zijn helemaal mis. Doordat het dak in dunne strookjes over de gevel loopt en bij de bovenrand, waar het de werkelijke functie van dak zou moeten hebben, onderbroken wordt door goedkope trespa platen, oogt het als een gekunstelde gevel. Of is het nou een dak? De openingen zelf hebben geen fijne maten, te groot, en geen prettig ritme. De balkonhekken zijn gemaakt van ongezellige geperforeerde staalplaten. Ze hebben een schelle oranje kleur en bieden de balkonzitter weinig geborgenheid. Er kunnen zelfs geen rieten matjes doorheen gevlochten worden. Naast het kale trespa bestaat de gevel uit vlakke onnatuurlijk witte kozijnen.
Gebruik het landschap
Jammer, het zou veel prettiger zijn als materialen en volumes zich beter voegen in de schaal van het landschap. Het landschap is weids, dat kan het complex goed hebben. Het gebruik van veel riet, zoals in de overige bebouwing, zou hier ook goed staan. De tuttige binnentuin kan prima vervangen worden door wat zandbergen met helmgras. Da’s voor kinderen veel leuker dan die brave speeltoestellen. En de ouders verstoppen zich lekker in een zandkuil.
De rubriek ´Lelijke Eendjes´ verschijnt elke 2 weken op zondag. Heeft u een suggestie voor een lelijk gebouw op een belangrijke plek? Laat het weten.