Spring naar de content

Die carnavalskater schrikt niet af

Beste carnavaller, heeft u het zwaar vandaag? Hoofdpijn, zweterig en flink wat nadorst? Zelfs een lange douche en een pan vette gebakken eieren mochten niet baten? Dan is de kans groot dat u uzelf plechtig heeft beloofd om het nooit meer zover te laten komen. Om die laatste vijf biertjes de volgende keer gewoon te laten staan. Of, sterker nog: om helemaal niet meer te drinken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Maar daar gaat niets van terechtkomen, blijkt uit een studie van de universiteit van Missouri. Een kater schrikte namelijk niet genoeg af om een volgende keer gewoon weer aan de drank te gaan. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 386 jonge, regelmatig drinkende mensen, die drie weken lang een digitaal dagboek bijhielden over hun drinkgedrag. Dat resulteerde in het volgende onderzoeksmateriaal: liefst 2276 alcoholconsumpties en 463 katers.

Elke ochtend gaven de studenten aan hoeveel zin ze hadden om later op die dag weer te gaan drinken. En wat bleek? Er zat nauwelijks verschil in de antwoorden op een ochtend mét en een ochtend zonder kater.

Wat hierbij een rol zou kunnen spelen, is het ‘hair of the dog’ principe: het geloof dat alcohol een kater juist tegengaat.

Heeft u dat al geprobeerd?