Spring naar de content

Vader laat dochter naar Syrië gaan. Nu heeft hij spijt

De vader van Fatima heeft spijt. Zijn 23-jarige dochter ging onlangs haar man achterna, die in Syrië strijdt tegen de regering van president Assad en de extremistische strijdgroep Isis. En hij hield haar niet tegen. “We vonden dat ze haar plicht deed om haar man te volgen”, vertelt de orthodoxe moslim dinsdag aan Trouw. “Was ik op dat moment maar strenger geweest”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Fatima is één van de jonge zogenoemde Jihadbruiden. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTB) zijn tot nu toe zo’n twintig jonge Nederlandse moslima’s naar Syrië vertrokken om zich bij hun strijdende man te voegen. In totaal zouden er zo’n honderdtwintig Jihadisten uit Nederland in Syrië zijn. Grotendeels mannen dus. Strijdende, oorlogvoerende kerels. Maar wat komen hun vrouwen dan doen?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fatima’s vader verwacht niet dat zijn dochter ook de wapens ter hand heeft genomen. Via het Arabische internet ontdekte hij iets wat voor hem mogelijk net zo schokkend zal zijn. “Meisjes zijn daar niet alleen om voor hun echtgenoot te zorgen, maar ook voor die andere strijders, als u begrijpt wat ik bedoel”, zegt Fatima’s vader in Trouw. “Ik lees en hoor dat de meisjes daar ook het moreel van de strijders op peil houden. Ze sluiten tijdelijke huwelijken met andere vechters om seks met ze te hebben. Na de gemeenschap scheiden ze weer. Ik vrees dat mijn dochter hetzelfde meemaakt en dat mijn jongere dochter ook daarvoor zal worden gebruikt.”

Want ook Fatima’s jongere zusje van 19 heeft plannen om naar Syrië te vertrekken. Maar vader laat niet nóg een dochter gaan en heeft daarom haar paspoort opgeborgen. Ook mag ze niet zonder begeleiding over straat. Het meisje gaat niet meer naar school en zit hele dagen binnen, op haar kamer. “Ze is boos, want ze wil gaan, maar dat mag niet”, zegt vader.

Onderwerpen