Spring naar de content

Waarom de printer (alweer) gaat verdwijnen

Wij vermoedden het al, maar nu is het officieel: over een jaar of 4 is het gedaan met de printer. We zijn dan inmiddels zo gewend geraakt aan het digitaal verwerken van informatie dat een extra afdruk op papier niet meer nodig is. Onderzoekers van het Britse Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) hebben dat deze week in een (uiteraard digitaal verspreid) onderzoek voorspeld en vastgesteld. Is het eindelijk tijd voor het ‘paperless’ kantoor?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het verdwijnen van de printer zou vooral veroorzaakt worden door de opkomst van de tablet. Die markt, het is soms moeilijk te geloven, is nog maar 4 jaar oud. Sindsdien kan je, als je tenminste rijk genoeg bent om zo’n apparaat te kopen, je informatie gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Met een desktop of zelfs een laptop was dat toch moeilijker. De stormachtig stijgende verkoopcijfers van tablets hebben het gedragspatroon van consumenten gewijzigd. Wie gooit er nog een briefje bij de buurman in de bus? Welnee, we appen wel even. Wie print er nog een heel rapport uit? Welnee, dat nemen we als PDF-je mee op de tablet of smartphone.

Dat patroon geldt overigens ook voor andere informatiedragers dan papier. Voor hetzelfde geld waren de onderzoekers van de IEEE tot de conclusie gekomen dat CD’s en DVD’s aan het einde van hun levenscyclus staan. Muziek zal in de toekomst voornamelijk gestreamd worden, bijvoorbeeld via Youtube en dat zelfde zal met films en video’s gaan gebeuren – voor zover dat niet al het geval is. Nu er altijd en overal internet beschikbaar is vervalt de noodzaak van een ‘hardcopy’ van veel artikelen, ook bijvoorbeeld boeken en kranten. Wat er gebeurt als internet niet meer beschikbaar is? Tja, we kunnen ook niet zonder elektriciteit, gas en stromend water: straks geldt voor ondernemingen en overheden eenzelfde zorgplicht als het gaat om internet, de vierde nutsdienst. In dat opzicht is een andere Britse studie van deze week licht opzienbarend: koophuizen met een garantie van snel internet zijn gemiddeld 20 procent duurder.

Nu kan het geen kwaad om dit onderzoek van de Britse IEEE met een korreltje zout te nemen. Wij kunnen ons nog als de dag van gisteren de jubelsteming herinneren rond de opkomst van het ‘paperless office’, zo’n 15 jaar geleden toen computers de complete Nederlandse kantoormarkt hadden veroverd. Het is er nooit van gekomen, waarschijnlijk omdat de apparatuur er nog niet geschikt voor was. En omdat die apparatuur bediend werd door mensen die met papier waren opgegroeid. Nu gaat een generatie aan het werk die al vanaf zijn vroegste jeugd niet beter weet dan dat je speelt, praat, luistert, kijkt en communiceert via het internet.

Onderwerpen