Spring naar de content

Een Van Rossemse analyse over de situatie in De Krim

Terwijl de spanningen om de Krim in Oekraïne langzaam naar een oorlog lijken te leiden, lopen de gemoederen wereldwijd hoog op. Iedereen heeft wel iets te zeggen over de bemoeienis van Rusland in het gebied. Gisteravond kreeg Amerika-deskundige Maarten van Rossem de kans bij RTL Late Night zijn zegje te doen rondom het conflict. De geschiedkundige en Amerika-kenner ontpopte zich in de talkshow tot Ruslanddeskundige, inclusief de te verwachten droogkomische constateringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Met name de Verenigde Staten bijten zich vast, Amerika zou Amerika natuurlijk niet zijn als het zich niet zou bemoeien met een conflict waar Rusland bij betrokken is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei over de militaire invasie van Rusland in de Krim dat het ‘een negentiende-eeuwse reactie is in de 21ste eeuw’. Een ‘nonsensicale opmerking’aldus Van Rossem. En:De Verenigde Staten bezetten in 2003 op basis van een hele reeks van werkelijk flagrante leugens een andere natie, dus een zekere terughoudendheid op dit punt van Amerikaanse kant is wel op zijn plaats.

Van Rossem legt vervolgens op de hem welbekende wijze uit waarom Poetin, en daarmee Rusland, doet wat hij doet. De leermeester is aan het woord, duidelijker kan het niet worden uitgelegd. En dan blijkt dat de acties van Poetin best logisch zijn en zelfs begrijpelijk.

Bij navraag van presentator Humberto Tan of dit feitelijk is of ingegeven door Van Rossems vaak pessimistische kijk op dingen, bevestigt de deskundige dat het wel degelijk een realistische uiteenzetting is van de feiten. Voor wie het kleine college nog niet gezien had: