Spring naar de content

VVD-jongeren maken zich hard voor de voorhuid

Het besnijden van jongetjes staat al jaren ter discussie. In sommige culturen en vanuit sommige religies is het een gebruik om jongens op vroege leeftijd te laten besnijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Recent nog raakten Theo Maassen en Ali B. in een uitzending van 24 uur met… verwikkeld in een hevige discussie over het onderwerp. Maassen: ‘Ik vind het heel kwalijk dat jij je zoontjes verminkt hebt. Je hebt er voor gezorgd dat je zoons minder genot zullen ervaren.’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De discussie werd vandaag opnieuw aangezwengeld door twee JOVD’ers (de jongerenafdeling van de VVD). Vice-voorzitter Tom Leijte en hoofdbestuurslid Matthijs van de Burgwal maken zich in Trouw hard voor het behoud van de voorhuid. Alleen wanneer er een medische reden is zoals een te nauwe voorhuid, is besnijdenis bij kinderen geoorloofd, stellen zij. Bij één op de vijf jongens treden later complicaties op, zoals een te nauw plasgaatje, weten de jongeheren. Omdat kinderen vanaf hun twaalfde jaar worden betrokken bij beslissingen over veranderingen aan hun lichaam, stellen Leijte en Van de Burgwal dat besnijdenis tot twaalf jaar moet worden verboden.

Vrouwenbesnijdenis is overigens al ruim twintig jaar verboden en wordt gezien als zware mishandeling met voorbedachte rade. De Europese Raad stelde in oktober vorig jaar dat Europese staten wettelijk moeten vastleggen dat kinderen (ook jongens) pas mogen worden besneden als ze zelf oud genoeg zijn om erover mee te beslissen. De Nederlandse artsenorganisatie KNMG pleitte daarop voor een ontmoedigingsbeleid wat betreft jongensbesnijdenissen, omdat de lichamelijke integriteit zou worden aangetast. Een algeheel verbod lijkt de KNMG niet raadzaam, omdat het risico te groot is dat de ingrepen dan illegaal worden gedaan.
De Raad voor Volksgezondheid zag dat anders: bij vrouwenbesnijdenis geldt wel dat de lichamelijke integriteit wordt aangetast, maar bij jongensbesnijdenis niet. ‘De ene besnijdenis is de andere niet’, was het argument.

Hieronder ziet u standpunten van politieke partijen over het onderwerp – volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid.

Schermafbeelding 2014-03-05 om 15.14.00