Spring naar de content

Zuckerberg gunt iedereen internet (en zichzelf meer invloed)

Wat een schat is het toch, die Mark Zuckerberg. De oprichter en grote baas van Facebook gunt de hele wereld internet. En dat zijn best wel veel mensen: nog altijd zijn vijf miljard van ons niet op het wereldwijde web aangesloten. Maar – zo is Mark dan weer wel – die access for all moet dan wel via zíjn kanalen lopen. De overname van een droneproducent lijkt daar een belangrijke rol in te gaan spelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Facebook schijnt momenteel gesprekken te houden met Titon Aerospace, een grote producent van drones, laat techsite TechCrunch weten. Het bedrijf ontwikkelde de Solara 50, een ultralichte drone met een spanwijdte van 50 meter. Dit onbemande luchtvaartuigje werkt op zonne-energie, kan vijf jaar in de lucht blijven hangen en is de eerste gecommercialiseerde drone in zijn soort ter wereld.

Zuckerberg zou van plan zijn maar liefst 11.000 stuks van de Solara 60, de opvolger van de Solara 50, te kopen. Totale kostenplaatje: 60 miljoen euro. Maar ach, een koopje voor Mark: vorige maand legde hij nog 13,8 miljard euro neer voor de overname van Whatsapp.

De drones moeten worden ingezet in gebieden die nog geen of beperkte toegang hebben tot internet. Aardig? Zeker weten. Het draagt mij aan het ‘altruistische’ doel van het vorige week in Barcelona gepresenteerde Internet.org-project dat over de hele wereld betaalbaar internet mogelijk wil maken. Hoewel het internet via drones waarschijnlijk niet super snel zal zijn, zou het mogelijk wel een simpele versie van Whatsapp toegankelijk maken, waarbij berichten kunnen worden gestuurd zonder te betalen voor het internet. Terwijl telefoons steeds goedkoper worden, zijn het de kosten van data die het internet voor veel mensen onbetaalbaar maken.

Aan de andere kant zou de overname wel zorgen voor een (nog) grotere invloed van Facebook. Want wie zijn eerste stapjes op internet via Facebook (en dus ook Whatsapp) zet, wordt mogelijk een lucratieve gebruiker voor de rest van zijn leven. En dat zal een hoop mensen tegen de borst doen stuiten.

Het plan van Zuckerberg doet overigens denken aan dat van Google. Dat bedrijf wil ballonnen op 20 kilometer hoogte een netwerk voor mobiel internet laten vormen.

Onderwerpen