Spring naar de content

Dit is Robin, uw virtuele buddy voor emotionele steun en praktisch advies

Met de komst van internet en later social media is het virtuele pesten helaas ook toegenomen. Kinderen blijken via Twitter en Facebook net zo wreed, voor hen is internet een belangrijke tweede, virtuele wereld waar veel sociale contact plaatsvindt, of die nu positief of negatief is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Janneke van der Zwaan van de TU Delft was benieuwd of computers behalve informatie ook (emotionele) steun kunnen geven. Ze bedacht en ontwierp Robin, een virtuele buddy voor kinderen die worden gepest. De cybervriend ziet eruit als een vierkant Spongebob-achtig figuurtje.

Behalve steun, geeft Robin ook praktische advies. In Trouw vertelt Van der Zwaan dat de virtuele buddy er is om kinderen te helpen actie te ondernemen tegen het pesten. Maar doordat gepeste kinderen vaak overstuur en emotioneel zijn, is het maken van beslissingen een stuk lastiger – en daarbij helpt Robin.

Wat doet Robin?
Robin stelt verschillende meerkeuzevragen die door het kind kunnen worden beantwoord, dit is de chat-functie. De buddy leeft echt mee, verbaal én non-verbaal: hij heeft zestien verschillende gezichtsuitdrukkingen om dat te uiten, van verdrietig tot blij. Juist die gezichtsuitdrukkingen zorgden ervoor dat de kinderen zich gesteund voelden.

De kinderen van 10 tot 14 jaar oud en de anti-pest experts die Robin hebben getest waren volgens Van der Zwaan erg enthousiast. De virtuele vriend adviseert bijvoorbeeld om berichten van pesters op te slaan, zodat je bewijs hebt. Verwijzen naar iemand om mee te praten, of naar de Kindertelefoon of Pestweb behoort ook tot het takenpakket.

Toekomst
Nu is Robin gespecialiseerd in pesten, maar in de toekomst zou de buddy ook kunnen helpen bij andere taboe-onderwerpen als mishandeling en eenzaamheid. Maar ook bij mensen die willen afvallen of willen stoppen met roken of andere verslavingen zou Robin een virtueel helpende hand kunnen reiken.

Computers zijn op een bepaald niveau nu al onze vrienden, we delen veel informatie met onze laptops, smartphones en tablets als ware het een dagboek. Maar wat als een computer echt kan groeien en voelen als een mens en mensen relaties krijgen met computers? De voor een Oscar genomineerde film Her met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson schetst een wereld waarin dit mogelijk is, met alle gevolgen van dien.

Onderwerpen