Spring naar de content

Een pluim voor oom agent: misdaad daalt en pakkans stijgt

De politie krijgt nogal eens wat commentaar van de burger wegens het overijverig te werk gaan, zoals het oppakken van een wildbraker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Maar de ondanks de bezuinigingen toegenomen effectiviteit van oom agent verdient soms ook een compliment. De misdaad daalt en de pakkans stijgt namelijk, en dat is knap werk.

In 2013 waren er minder misdrijven dan in 2012 en de pakkans voor overvallen, straatroven en woninginbraken is toegenomen, zo maakt de Nationale Politie bekend in de jaarcijfers. Het aantal van 92.285 geweldszaken is 7 procent minder dan 2012. Het aantal overvallen daalde met 1633 (18 procent) en ook het aantal woninginbraken (5 procent minder) en straatroven (12 procent minder) ging achteruit.

“Het laat zien dat de politie goede resultaten heeft geboekt, ondanks de omvangrijke reorganisatie die afgelopen jaar in gang is gezet”, meldt de Nationale Politie aan de VolkskrantDe politie zou zich vorig jaar extra hebben gericht op misdrijven die voor de burgers ‘bijzonder ingrijpend zijn’. Er volgde een meer persoonsgerichte aanpak van (mogelijke) daders en ook de reclassering ging meer nauwgezet te werk. Dat werkte, 34 procent van de daders werd achterhaald en daar komt waarschijnlijk nog zo’n 10 procent bij.

Dat de politiemannen hard moeten werken voor deze resultaten blijkt wel uit eerder nieuws. De werkdruk van agenten neemt behoorlijk toe en dat is vermoedelijk door de bezuinigingen ontstaan. Toch wordt er doorgegaan met snijden in politiekrachten, al zal dit geen gevolgen hebben voor het blauwe gehalte op de straten. Dat laatste lijkt ons in ieder geval een goed idee. De politie is en blijft natuurlijk je beste vriend. Chapeau oom agent!

Onderwerpen